miercuri, 25 iulie 2012

Brașov, oraș de poveste (I)


Peste 2 saptamani voi pleca spre Brasov.Brasovul este un oras de suflet.Il iubesc pentru ca seamana foarte mult cu ceea ce am vazut in alte tari.Un oras curat,civilizat,cosmopolit si emancipat.La tot pasul simti influenta austro-ungara atat in arhitectura cat si in comportamentul locuitorilor sai. In general Transilvania cu cetatile ei medievale ,este diferita de restul tarii si lucrul acesta imi place foarte mult!

 
Transilvania, tinutul depresiune din centrul tarii, flancat dinspre toate punctele cardinale de Carpati, a reprezentat de secole regiunea geografica cea mai bogata economic, organizata administrativ si cu o istorie foarte zbuciumata. Tinut istoric ravnit de multe popoare migratoare, dar si de vecini (Imperiul Austro-Ungar) incepand din Evul Mediu si pana in secolul al 19-lea. Aceasta regiune mai este bogata si din punct de vedere cultural si etnografic, pastrandu-se pana astazi foarte multe traditii si datini stravechi, ceramica, costume populare specifice zonei si folclor autentic.
Satele transilvane cu biserici fortificate oferă o imagine plină de via
ță a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Bisericile au inceput sa fie fortificate ca o masura de protectie a patrimoniului cultural si uman impotriva razboaielor, revoltelor si invaziilor succesive petrecute de-a lungul timpului. In aceste biserici fortificate cu aspect de castele, se refugiau locuitorii cu tot avutul lor pe timpul invaziilor barbare. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea.
Perioada medievala cu castele,domnite si cavaleri,cu menestreli si turniruri ma fascineaza.Desigur,Evul Mediu a avut si partea lui intunecoasa care a fost Inchizitia,instanta judecatoreasca instituita de biserica catolica , prin decretul Papei Gregor IX în anul 1231, în scopul depistării şi reprimării sângeroase a aşa-zişilor “eretici”.
Notiunea "evul mediu" deriva din limba latina (medium aevum) si provine din filologia umanista a Renasterii, unde se definea sub forma "media latinitas" intervalul de timp cuprins intre imparatul roman Constantin cel Mare (307-337) si cel franc Carol cel Mare (768-814).
Denumirea a fost preluata, incepand cu secolul al XVIII-lea, in literatura si in istoriografia occidentala, avand initial sensul peiorativ de Evul mediu intunecat caracterizat prin, cruzimile Inchizitiei cu arderea pe rug a vrajioarelor si ereticilor, o perioada de obscurantism, iadul fiind in picturi reprezentat ca un loc de groaza. Reabilitarea notiunii si includerea sa in circuitul stiintific se petrec abia in secolul al XIX-lea, in epoca romantismului, atunci cand evul mediu devine o perioada idealizata in literatura si in arta.
 
Putina istorie…
Brasov (Kronstadt)



Prima atestare documentara a orasului provine din anul 1234 sub numele deCorona. Tot in aceeasi perioada orasul este pomenit si sub alte nume: Barasu, Brasso, Braso. Orasul se dezvolta in jurul bisericii Sfanta Maria cunoscuta caBiserica Neagra care a fost inaltata pe locul altei biserici incepand cu anul 1384.
Brasovul medieval este cunoscut ca o puternica cetate inconjurata de ziduri inalte de piatra si aparata de bastioane, turnuri si alte fortificatii. Fiecare grupare de mestesugari din oras avand datoria de a apara un anumit bastion sau turn. Astazi se mai pot vedea si vizita o parte din fortificatiile vechiului oras.
Cladirile si straziile din centrul istoric pastreaza amprenta orasului medieval, fiind un loc preferat de localnici si turisti.
Ridicarea constructiilor din cetate s-a facut conform unor principii urbanistice impuse de conditiile locului, a caror aplicare s-a facut sub indrumarea inginerului orasului. Casele au fost asezate cu latura mica la strada, case brasovene sprijinandu-se una pe alta neexistand case izolate. Curtile caselor vechi mai pastreaza aspectul initial cu porti masive cu ciocane de batut in poarta, cu broaste si chei ingenioase. Aceste portaluri sunt realizate in stil gotic cu arce frante sau in stil renascentist cu arce semicilindrice. Curtile erau pavate cu piatra cubica marunta dispuse in figuri geometrice vizibile inca si astazi.
Casele construite in sec XIX-lea contin elemente de arta plastica Art Nouveau, neorenastere, neobaroc. Strazile Brasovului erau denumite in functie de categoria mestesugarilor care locuiau pe aceasta, astfel existand str.Caldararilor ( astazi str.Republicii ) locuita de mesteri aramari, str.Neagra locuita de tabacari ( paraul care curgea pe aceasta strada fiind negru din cauza substantelor folosite de acestia).
Unul din cele mai vechi cartiere ale Brasovului, cartierul Schei, era amplasat in afara zidurilor cetatii, accesul facandu-se prin Poarta Ecaterinei. Acest cartier se remarca prin case traditionale rasfirate pe pante de dealuri si vai, avand dimensiuni modeste, dar de un pitoresc remarcabil. In Schei au existat ateliere de iconari care pictau. O alta vatra straveche a Brasovului este cartierul Brasovul Vechi. Aici casele sunt lipite una de alta si construite pe aceeasi arhitectura ca cele din cetate. Poseda porti mari arcuite si curti lungi si inguste dar care se termina cu gradini. Datorita deselor atacuri inamice casele de aici au fost mereu refacute, cele mai vechi datand din sec XVIII-lea fiind amplasate in zona str.Lunga si De Mijloc. In acest cartier se afla Biserica Sf.Martin, Biserica Bartolomeu si Biserica Adormirea Maicii Domnului. Al treilea mare cartier este Blumana, axa principala a acestuia fiind actualul bulevard 15 Noiembrie. Constructiile din aceasta zona sunt relativ noi datand de la sfarsitul sec XIX-lea.
Separate in evul mediul de zidurile cetatii cele patru cartiere s-au reunit incepand cu a doua jumatate a sec XVIII-lea.
Brasovul se poate lauda cu prima Farmacie din Transilvania datata din anul 1514, piese apartinand acesteia se pastreaza in colectia Muzeului de Istorie. Tot legat de domeniul medical amintim faptul ca la Brasov s-au scris primele studii de medicina din Romania -Tratatul impotriva ciumii- al dr.Pauschner din anul 1530 si -Sanitatis studium- al dr.Paulus Kyr, aparuta in anul 1551.

O renumita monetarie datand din sec XV-lea a functionat la Brasov , loc in care s-au batut florini de aur, dinari, taleri, guldeni de argint, ducati de aur. In semnul monetariei era coroana cu radacinile rasfirate reprezentand stema Brasovului.Unii dintre specialistii in heraldica sustin teoria conform careia simbolul stemei Brasovului il reprezinta supunerea orasului fata de coroana austriaca si permanenta pe aceste locuri     
 ( reprezentata de radacinile din stema)
.

Brasovul are multe de oferit.De fiecare data vizitez Brasovul cu ocazia unor evenimente si de fiecare data il vad cu alti ochi.Anul acesta voi merge in perioada desfasurarii Turnirului cetatilor medievale, ce va avea loc intre 5-7 august.


Voi reveni cu impresii si imagini din Brasov si de la acest eveniment.Pana atunci, ramaneti cu bine!
Imagini din Brasov 2011 de la evenimentul...


Brasovul in imagini realizate cu vechiul aparat foto,in august 2011





































Aleea de sub Tâmpa  - Aleea, construită pe locul unui fost canal de apărare, e străjuită de Bastionul Postăvarilor care a aparţinut iniţial uneia dintre cele mai bogate bresle din oraş – cea a aurarilor. E un loc numai bun de plimbare, mai ales că de după zidurile groase zăreşti tot centrul Braşovului. 






Turnul Alb, vizibil şi de pe Aleea de sub Tâmpa dar şi de pe Calea Poienii care merge spre Poiana Braşov, era legat de Bastionul Graft printr-un pod mobil. Astăzi câteva trepte bune fac legătura între cele două. 





Belvedere – spre Poiana Braşov - parcarea de pe Calea Poienii
 












Cofetaria Saray







P.S. Documentarea a fost facuta de pe Internet si am uitat sa pun ghilimele sau note de subsol!Oare voi fi acuzata de plagiat???:))

2 comentarii:

  1. Felicitari!
    Noi toti trecem in decursul vietii prin situatii placute sau mai putin placute.Important cred eu ca este . . . sa ramanem oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc,domnule Mititelu,pt sfaturi si incurajari!

    RăspundețiȘtergere

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...