joi, 5 iulie 2018

Corfu Town, orașul castelelor








Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegetația luxuriantă și un lanț muntos care-i dau un farmec aparte. În Corfu există o mulțime de puncte de atracție și e nevoie de un sejur mai lung pentru a le cunoaște pe toate. 




Corfu nu a fost niciodată sub stăpânire turcească, precum majoritatea Greciei, iar  locuitorii insulei se consideră speciali și sunt foarte mândri de moștenirea lor. Prima universitate din Grecia a fost fondată în Corfu: este vorba despre Academia Ioaniană, prima instituție academică grecească fondată în vremurile moderne. 


Orașul Corfu Town – Kerkyra, capitala insulei, păstreaza urmele vechilor civilizații care s-au împletit aici de-a lungul timpului. Kerkyra este o sinteză de stiluri de arhitectură veche: la fiecare colț de stradă se află, fie o gradină secretă, fie un muzeu sau o casă cu patru secole de istorie.




Cel mai important oraș al insulei, Corfu Town, este situat pe cea mai mare parte a suprafeței a unei peninsule a cărei terminație este tăiată de o fosă cu apă sărată, format într-o albie naturală ce servește drept port. 




Orașul vechi, ridicat odată cu fortificațiile numeroase de pe insulă, este un fel de labirint plin de străduțe pietruite, înguste și întortocheate, dar foarte curate și colorate. Cunoscute sub denumirea grecească de “kantounia”, aceste străzi urmează practic liniile neregulate ale țărmului, unele dintre ele fiind atât de înguste încât nu permit accesul cu autovehicule. 





Orașul Corfu, capitala insulei, mai este cunoscut și drept Kastropolis (Orașul Castelelor, datorită celor trei mari castele  ridicate aici) și face parte din patrimoniul mondial UNESCO, cu o arhitectură ciudată, fiind o combinație între arhitectura venețiană și cea neoclasică (britanică).



Corfu Town este un oraş construit de veneţieni, care aduce mai degrabă cu sudul Italiei de dincolo de Marea Ionică, decât cu oraşele Greciei continentale. Străduţe înguste şi întortocheate, rufe atârnate peste ele, biserici catolice la exterior, dar ortodoxe la interior, magazine, copii jucând fotbal pe câţiva metri pătraţi. 









Oraşul este păzit de două citadele; într-una din ele poţi descoperi o fostă biserică anglicană construită în vremea ocupaţiei britanice, în stilul Parthenonului atenian şi care astăzi este o biserică ortodoxă.






Kerkyra, sau Corfu Town, este și un foarte important centru cultural: se pot vizita peste 20 de muzee , ca de exemplu Muzeul artei asiatice în Corfu cu 12.000 de artefacte care dovedesc mai puțin cunoscuta influență a lui Alexandru cel Mare în Asia ( eu l-am ratat, deci va trebui să revin în insulă J); Muzeul de Arheologie în care se ăpoate descoperi uriașa bogăție spirituală și simbolică a grecilor antici sau  Muzeul Bizantin Antivouniotissa.



Vechiul Oraș
Din punct de vedere arhitectonic, stilul este în proporție de 100% venețian, cu case largi, înalte, străduțe foarte înguste și pietruite, arcade și culori pastelate. Peste 30 de biserici ortodoxe se înghesuie aici, cele mai importante fiind Catedrala, Biserica Doamnei din Peștera (Panagia Speliotissa), Sfântul Spiridon – în care se află și moaștele sfântului, patronul insulei Corfu.








Fortul Vechi (The Old Fort) este principala atracție a orașului, construit pe o insulă artificială. Construcția lui a început în secolul al VI-lea pentru a fi finalizată abia în secolul al XVI-lea. Fortăreața a fost ridicată pe o insulă artificială și oferă un exemplu de arhitectură veche, dar și o panoramă extraordinară asupra împrejurimilor.







Situată pe partea de est a pieţei Spinada, pe un promontoriu micuț, Vechea Fortăreaţă, separată de oraş sprintr-un şanţ de aparare, cunoscut sub denumirea de Kontrafosa, este o oază culturală și istorică – aici se țin concerte de operă si momente de reconstituiri istorice.



Am ajuns, cu puțin efort, la crucea din vârf, de unde se deschide o panoramă extraordinară asupra orașului și de unde marea, vapoarșele și clădirile par nişte machete. La coborâre, am mâcat pe terasa din interiorul fortăreței la un preț destul de piperat. 












Fortăreața Nouă
 Este un uriaș complex de fortificații care domină partea de nord-est a orașului și adaposteste o piașă de pește traditională și un port.





Palaia Anaktora
Un palat aflat sub patronajul sfinților Mihail și Gheorghe, cu grădini întinse și numeroase statui, construit în stil roman, a fost reședința de vacanță a Regelui Greciei, iar înaintea acestuia a Guvernatorului britanic. În complex se află și Muzeul de Artă Asiatică.







Spianada
 Spianada, o piață publică divizată în două porțiuni: Ano și Kato, este cea mai mare din sud-estul Europei, cu numeroase spații verzi, monumente, pavilioane destinate filarmonicii și terenuri de cricket. De altfel, Corfu, datorită influenței fostului protectorat britanic, este singurul loc din Grecia în care se joacă cricket.













Spianada, cea mai mare piațetă din Grecia, a fost realizată pentru a păstra un spațiu vast între cetate și oraș.
În Spianada sunt câteva monumente printre care Monumentul Enosis (unire în limba greacă) ridicat în cinstea alipirii insulelor ionice la Grecia, în anul 1864, înfrumusețat cu basoreliefuri reprezentând simboluri ale tuturor insulelor Ionice, statuia lui Ioannis Kapodistrias primul președinte al Greciei în 1827 un nativ al acestei insule, asasinat în Nafplio în anul1831 de către doi cretani al căror unchi fusese intemnițat de către acesta. În fața acestui monument se află Rotonda Maitland (1816) ridicată în memoria lui Sir Thomas Maitland, primul Înalt Comisar Britanic al insulei.
Piaţa Spinada de lângă Liston este cel mai atractiv punct din partea nouă a oraşului.

Liston
Liston vine de la lista, în trecut numai The List. Atunci când a fost construită aceasă promenadă, accesul era limitat la oamenii nobili sau foarte bogați. Existau liste care se regaseau în Libro d’Oro sau Cartea de Aur și doar cei care erau trecuți în această carte aveau dreptul să se plimbe pe aici. 







Liston este realizată având ca model Strada Rivoli din Paris. O mare parte pietonală, plină de cafenele care se înșiruie una după alta sub arcade și lângă Spianada. Seara este foarte greu de găsit o masă liberă. 











Inima vechiului Corfu este o rețea de străduțe înguste, cu magazine, baruri, cafenele, mici ateliere, biserici vechi, diferite magazine cu suveniruri, piațete mici și frumoase, animație și multă înghesuială, dar cu un farmec aparte.
 
Biserica Sfântul Spiridon
Catedrala Agios Spiridon este cea mai frumoasă și mai importantă catedrală de pe insula Corfu. A fost construită în anul 1589. Din orice punct al stațiunii Kantounia se poate vedea turnul catedralei, acesta fiind folosit adesea ca loc de întâlnire pentru îndragostiți.




Sfântul Spiridon este protectorul insulei Corfu, care, conform legendei, a salvat orașul de patru ori. 











Biserica Sfântul Spiridon este cel mai important monument din insula Corfu – adăpostește moaștele întregi ale Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, sărbătorit pe 12 decembrie. Biserica este celebră pentru valoroasele sale icoane și gravuri în aur și argint.




Pantofii Sfântului sunt înlocuiți periodic, deoarece se tocesc, el mergând neîncetat în jurul insulei, pentru a o proteja. Când papucii sunt înlocuiți, bucățele sunt introduse în pliculețe și vândute, pentru a proteja purtătorii.
Sfântul Spiridon este și protectorul călătorilor, așa că dacă ajungeți pe insulă este o idee inspirată să luați câteva pliculețe pentru prieteni și pentru voi. 
La magazinul cu obiecte religioase vinde o doamnă foarte drăguță, originară din Roman, căsătorită cu un preot ortodox ce slujește la Biserica Sfântul Spiridon.



Sfântul Spiridon a fost originar din insula Cipru unde a crescut ca simplu păstor intrând apoi în rândul bisericii și ajungând la rangul de episcop. Se crede că a înfăptuit multe miracole înainte de a muri în anul 350. Rămășițele sale au fost sustrase din Constantinopol chiar înainte de ocupația otomană în anul 1453 și au ajuns întâmplător în Corfu, unde special pentru acestea s-a construit această biserică în anul 1589. Biserica este cel mai sfânt loc din insula, un obiectiv demn de vizitat pentru masivele decorații din argint care provin din donațiile credincioșilor și pentru frumoasele fresce de pe tavan realizate în anul 1772 de către Panayotis Doxaras, pictor care a studiat în Italia, fiind un mare admirator al lui Tintoretto, Titian și Veronese. În fiecare an, în Duminica Paștelui, pe 11 August și în prima duminică din noiembrie, racla de argint cu sfintele moaște este plimbată pe străzile orașului, acesta fiind și patronul spiritual al insulei pe care se spune ca a salvat-o de foametea din 1553, de molima din anii 1630 și 1673 și de invazia otomană din anul 1716, când a apărut îmbrăcat în haine de călugăr cu o uriață torță în mâini răspândind panică în rândul turcilor. Foarte mulți localnici poartă numele de Spyros, în onoarea Sfântului Spiridon, protectorul insulei Corfu.

Mitropolia din orașul Corfu
Capitala Corfu păstrează 37 de lăcaşuri de cult. Catedrala mitropolitană a oraşului este Panaghia Spiliotissa – „a Maicii Domnului din Peşteră”.






Mitropolia a fost construită în 1577 și a devenit Catedrala Ortodoxă a insulei Corfu în 1841.
Biserica a fost construită în stil baroc, în anul 1577, pe ruinele unei biserici mai vechi cu hramul „Sfântul Vlasie”. A devenit catedrală mitropolitană în anul 1841 şi se află la câteva străzi de Catedrala „Sfântul Ierarh Spiridon”.




Aici se păstrează moaştele Sfintei Împărătese Teodora, pomenită de Biserică în fiecare an la 11 februarie. În Duminica Ortodoxiei are loc o procesiune cu moaştele Sfintei Împărătese Teodora (soţia împăratului iconoclast Teofil) care a convocat în 843 un sinod la Constantinopol, prin care a întărit hotărârile Sinodului VII Ecumenic (Niceea, 787) privitoare la venerarea icoanelor.
Numele Spilaiotissa se datoreaza vecinatatii cu ‘Porta Spilea’, care a fost una din intrarile principale ale orasului vechi Kerkira.


Forma actuală a bisericii datează din anul 1913. Biserica a căpătat rang de catedrală în anul 1841. De atunci biserica adăpostește icoana Maicii Domnului Dimosiana și relicva decapitată a Sf. Împărătese Teodora a Bizantului, aduse în Corfu de la Constantinopol, de către preotul Gregorios Polyefktos în anul 1456.

Biserica este construită în stil renascentist, ca o basilică cu trei abside, dedidicată la început Sfântului Vlassios. Hramul pe care îl are azi (15 august) datează din timpul stăpânirii britanice în Kerkira. Catapeteasma datează din secolul al XVI-lea. Ușile altarului sunt pictate de iconograful cretan Emmanuel Tzanes.



În biserică se află icoane de certă valoare artistică: icoana mare a crucificării și cele trei picturi supradimensionate în manieră italiana, cu reprezentări ale Vechiului Testament, icoane pictate de Michelis Damaskin (Sf Maria și Sf Gheorghe – secolul XVI), Paramythiotis (Cina cea de Taina – secolul XVIII) și Sf. Govdelaas de E. Tzane (secolul al XVII-lea).

Peninsula Kanoni se afla la o distanță de 8 km de Corfu Town și și-a luat numele de la bateria de artilerie (baterie de tunuri) franceză care a fost stabilită aici în anul 1789. 




Pe acropolă stă mărturie peste timp un tun cu turela îndreptată către mare, care este acum un monument ce face parte din peisaj.


Kanoni și Insula Șoricelului reprezintă cel mai popular loc al insulei. Aici, un dig îngust vă conduce peste ape către Mănăstirea Vlaherna, o pată de alb imaculat pe albastrul Mării Ionice. 












De la debarcaderul de pe dig se poate lua barca pentru a vizita Pontikonissisi și biserica ale cărei scări dau aspectul de coadă de șoarece.
Mănăstirea este închinată Maicii Domnului şi a fost zidită în secolul al XII-lea. Exteriorul său alb, chiparosul de lângă lângă intrare şi apa albastră a Mării Ionice creează o imagine căutată de fotografi


De altfel, aici este cel mai bun loc din care pasionații de fotografie  pot surprinde avioanele ce aterizează pe aeroport, dar și superbele apusuri de soare, ale căror imagini apar în toate pliantele de prezentare ale insulei.. 


Acropola Kanoni oferă privirii panorame superbe spre mare și spre cele două insulițe (Pontikonissi și Vlaherna), celebre deja în lume, ele fiind emblema Insulei Corfu. 











Ca să ajungi pe Vlaherna și peninsula Kanoni se străbate un dig de ciment peste mlaștina Halkiopoulou, habitatul păsărilor migratoare, care, în ciuda mulțimii de turiști care frecventează zona sau a avioanelor din apropiere (aeroportul international Corfu se afla la 100 m), își continuă viața aici nestingherite de nimeni si nimic.



Palatul Mon Repos a fost construit pe dealul Analipsis, în frumosul parc cu același nume din pădurea Palaiopolis, zona Kanoni,  în anul 1826 de către Comisionarul britanic Frederic Adams, ca un cadou pentru soţia sa, Nina Palatianou.




Mai târziu, palatul a devenit reşedinţa de vară a tuturor guvernatoriulor britanici ai insulei Corfu şi atunci când Insulele Ionice au fost unite cu Grecia, a fost oferit cadou Regelui George I al Greciei. Aceasta este și casa în care s-a născut, în iunie 1921, Prinţul Filip, Duce de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a.
Pe timpul ocupaţiei italiene, din al doilea Război Mondial, palatul a devenit reşedinţa lui Parini, guvernatorul italian al insuleor Ionice.         









Palatul a fost restaurant, iar astăzi este folosit de Municipalitatea Corfu ca atracție turistică și este vizitat anual de sute de turişti.         
Vila sau Palatul Mon Repos se află la 500 m sud de Muzeul de Arheologie. Construcția datează din anul 1831 și este situată în mijlocul unui parc. 




Potrivit istoricilor, aici s-a aflat orașul antic Corfu. În timpul ocupației britanice palatul a servit drept școală bisericească, iar după uniunea insulelor Ionice cu Grecia, Regele Georgios I a denumit zona Mon Repos. În timpul ocupației italiene vila a fost reședința politicianului Parini, care a guvernat insulele Ioniene.

Locație: Kanoni, Corfu, Grecia
Program
Palatul: Marți-Duminică 08:30-15:00, Luni închis;
Parcul deschis zilnic 08:00-19:00
Preț: Muzeu 3 euro; Parcul gratuit
Cam ciudat acest program! Eu am ajuns după ora 15:00, așa că am vizitat doar parcul și palatal din exterior. L

În apropierea capitalei, la 10 km, se află localitatea Gastouri – un sat pitoresc, resedința palatului Achillion, palatul de vară al împărătesei Elizabeta de Austria (Sissy), unul dintre cele mai reprezentative puncte de atracție turistică din insula Corfu. 

Denumit Palatul Achillion, datorită temei dominante, aceea a celebrului erou grec, Ahile, edificiul a fost construit în anul 1890 în stil neoclasic, de către arhitectul italian Raffaelo Caritto, cu un an mai târziu de la moartea prințului Rudolf, singurului fiu al frumoasei împărătese. 






 

Având predilecție pentru limba și cultura greacă, Sissi a dorit ca atât interiorul, cât și exteriorul palatului să fie decorate cu simbolurile ei mitologice preferate. 

Astfel, întâlnim mici detalii în formă de gorgone și grifoni, sculpturi reprezentând zeități grecești, muzele și artele, basoreliefuri și picturi cu scene de luptă. 





În centrul exoticelor grădini, se află statuia de bronz a lui Ahile muribund, creată de sculptorul german Ernst Herter la Berlin, în 1884.  Minunatele grădini situate pe mai multe nivele adăpostesc chiparoși, măslini și alte plante exotice care înfrumusețează terasele și aleile pitorești. 


Lângă intrarea în palat străjuiește statuia frumoasei împărătese. Pe plafonul holului sunt pictate cele patru anotimpuri și lunile anului, iar la baza scărilor sunt reprezentați Hera și Zeus. 













Interiorul palatului a fost decorat după placul împărătesei, cu piese delicate de mobilier și nenumărate oglinzi în care își privea chipul armonios, părul lung și talia de viespe. Palatul din Corfu i-a servit ca reședință de vacanță doar opt ani de zile, deoarece în 1898 Sissi a fost asasinată la vârsta de 60 de ani de către anarhistul italia Luigi Lucheni. După moartea ei, palatul a fost cumpărat de Kaiserul Wilhelm al II-lea, care a păstrat tema centrală a eroului grec, adăugând în grădină o impunătoare sculptură a lui Ahile, creată de Johannes Gotz. În timpul Primului Război Mondial, palatul a fost folosit ca spital militar de către trupele franceze și sârbe, apoi a devenit proprietatea statului grec.
De-a lungul istoriei sale, palatul Achilleion a fost sediu militar pentru puterile Axei, muzeu si cazino, in prezent fiind administrat de Organizatiei Turistice Elene. La palatul Achilleion au fost filmate scene din filmul “For Your Eyes Only”, din celebra serie James Bond.




















Vila este o adevarata opera de arta, cu coloane dorice, sculpturi din marmură si lucrări de artă de-o rară frumusețe. Totul reflectă dragostea împărătesei pentru cultura greacă; vila poarta numele lui Ahile, iar statuile înfățișeaza personaje din mitologia greacă. Încăperile de la primul etaj, în care locuiau împărăteasa, împăratul Franz Josef și ducesa Maria Valeria, păstrează încă mobilierul original și obiecte personale ale foștilor proprietari.
Grădinile palatului, pline cu statui sunt încântătoare. 

Se vizitează:
-         * Peristilul nimfelor cu statuile celor nouă  nimfe
-         * statuile celor  trei grații
-       * statuia lui Apollo – cumpărate de la Palatul Borghese din Roma
-          *cele nouă busturi ale filozofilor și poeților antichității
-          * o statuie a lui Shakespeare
-        * statuia Lordului Byron. Sissi a dorit să aibă aici o statuie a celebrului poet deoarece și el era îndrăgostit de Grecia, ca și ea.
-         * statuia împărătesei Sissi în mărime natural,
-      * statuia lui Hermes pe o piatră (aici trebuie să ne punem o dorință ), statuia de bronz a lui Ahile învingător, comandată de Kaizerul Wilhelm al II-lea, ce măsoară 11,5 metri cu tot cu piedestal, care a fost adusă în bucăți și montată sub supravegherea Kaizerului ( în interior sunt fotografii cu acest moment),
-         * statuia Hercule muribund, comandată de către Sissi. Statuia îl înfățișează pe Ahile care încearcă să își scoată săgeata din singurul său punct slab, călcâiul. Statuia este remarcabilă, redând musculatura contractată și durerea eroului legendar. 












Mai putem vizita:
-        * Singura frescă (și uriașă – 14 metri pătrați) care reprezintă triumful lui Ahile – în lupta cu Hector, frescă realizată de către Franz von Matsch, Hercule târăște corpul neînsuflețit a lui Hector în fața porților Troiei.
-           * Basoreliefuri, statui (Hera, Afrodita).
-           * Mobilier care a aparțiut Kaizerului, mobilier care a aparținut împărătesei Elisabeta, oglinzi originale, alte obiecte, capela împărătesei. 

















Palatul Achilleion este mărginit de grădini elegante care coboară spre șoseaua de pe coastă,  de unde se poate admira priveliștea țărmului, cât și albastrul Mării Ionice. Zidurile sunt îmbrăcate în tufișuri colorate.









Program vizitare
Palatul Achilleion:  Luni – Vineri:  08:00 – 19:00, Sâmbătă, Duminică:  08:00 – 14:30
Prețul unui bilet de intrare este 8 euro pentru adulți și gratuit pentru copii.

Cu străduțe pietruite, clădiri în stil venețian, terase cochete, cofetării, magazine cu suveniruri frumoase, muzee și catedrale, Corfu Town e un orașel superb, în care poți să te învârți cu orele fără să te plictisești. 


Cu biserici bizantine și fortărețe venețiene, Corfu este cea mai bună alegere pentru vacanțe active în căutarea locurilor istorice.
Dominată de venețieni, otomani, bizantini sau francezi, Corfu păstrează câte ceva din fiecare perioada în care s-a aflat sub o altă ocupație.


Din vremea venețienilor, Corfu are unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, parte din UNESCO, cu străzi labirintice pietruite, case cu arhitectură italiană cu fațade pastelate și fortărețe ce domină orizontul. 
Francezii și-au lăsat stilul pe cultura locului și pe superba zonă de promenadă Liston, unde, pe vremuri aristocrații obișnuiau să-și etaleze ținutele renumite la o cană de ceai sau în plimbări scurte la ceas de seară.


Bizantinii și-au lăsat și ei amprenta în special pe castelele cocoțate în vârf de munte, de unde ai parte de vederi unice asupra mării, dar și pe bisericile elegante cu mozaicuri unice. 


Fie că i se spune Corfu, numele ei latin, fie că se folosește numele din greaca veche, Kerkyra, insula este cunoscută în lume drept a doua cea mai mare insulă din Marea Ionică și cea mai italienească insula grecească, deoarece timp de peste 400 de ani s-a aflat sub ocupația venețienilor, care și-au lăsat amprenta asupra acestui loc, mai ales în stilul arhitectural. Înaintea venețienilor au fost sicilienii și genovezii. Dacă te plimbi printre clădirile din capitala Corfu Town, va fi greu să nu te simți ca în Italia. Pe lângă influența italiană insa, insula Corfu a mai fost  dominată de-a lungul timpului și de turci, francezi sau britanici, dominații care au îmbogățit locul, transformându-l într-unul cosmopolit și fascinant.





Aici, pe insula, înveți repede expresia “siga-siga”, încetișor-încetițor. Viața curge lent, după alt fus orar: island time.

Insula Corfu, populată din Antichitate de coloniști veniți din alte părți ale Greciei (în special din Corint) atrași de minunata ei așezare, s-a dezvoltat cu repeziciune, fapt ce a făcut ca insula să fie o pradă dorită de popoarele din jur.
Aici s-a dat prima bătălie navală cunoscută în istoria Greciei (aproximativ în anul 664 î. Hr.), în urma căreia insula a fost cucerită de tiranul corintian Periandros. Curând, Corfu și-a recâștigat independența și, de atunci, a tot încercat să rămână în afara conflictelor care izbucneau frecvent între orașele grecești antice și să se ocupe de comerț. Menținerea acestei neutralități nu era posibilă tot timpul, într-o vreme în care cetățile grecești, orașe-state având fiecare ambițiile sale, se luptau întruna, pe mare și pe uscat, pentru a-și spori puterea și a-și extinde dominația. Timp de 4 secole, insula a mai fost asediată și chiar cucerită, pentru scurte perioade, când de Sparta, când de Siracuza, când de pirați ilirici, fiind eliberată, în 229 î. Hr., de către romani, care i-au conferit rangul de stat liber, utilizând-o însă ca bază navală pentru operațiunile lor armate și comerciale în Mediterana. 


 

De la vacanța mea în Corfu au trecut trei ani și cu toate acestea, acum, când povestesc mi s-a făcut un dor nesfârșit de insula pe care și Ulisse a poposit  în drumul său către Ithaca.















6 comentarii:

  1. Corfu este o insulă fascinantă. Găsești peisaje de vis, găsești istorie, găsești vegetație luxuriantă, găsești tot ce vrei. Este un loc în care m-aș întoarce oricând cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Corfu este un loc încântător! M-aș întoarce oricând cu plăcere.

    RăspundețiȘtergere

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...