joi, 15 martie 2018

Spre Corfu cu mașinaÎn vacanțe călătoresc doar cu mașina, deoarece nu-mi plac avioanele și, în plus, mașina îmi conferă o libertate de mișcare și o oarecare independență, așa că și în Corfu am plecat din Roman prin Salonic pe următorul traseu:


Roman – București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (centura) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Salonic – Veria – Kozani – Metsovo – Ioannina –  Igoumenitsa – Corfu

Distanța traseu Roman – Corfu prin Salonic: 1377 km

Durata deplasării Roman – București – Corfu prin Salonic:  18 ore (fără a lua în calcul călătoria cu ferryboatul între Igoumenitsa și Corfu Town sau între Igoumenitsa și Lefkimi care durează aproximativ 1 oră și jumătate)


De la punctul de frontieră Kulata – Promachonas ce desparte Bulgaria de Grecia se merge către Salonic  de unde se urmăresc indicatoarele către autostrada spre Atena. 


Din Salonic se merge pe autostradă către Atena (E75); după ce mergeți aproximativ 30 km pe autostradă se urmărește semnul de ieșire la dreapta spre Veria și Kozani și se intră pe autostrada Egnatia Odos (E90). Egnatia Odos vă duce în portul Igoumenitsa de unde se ia ferryboat-ul către Corfu Town sau Lefkimi.


Prețuri carburanți
Benzina și motorina sunt mai ieftine în Bulgaria decât în Grecia.
Bulgaria: Benzina și motorina sunt mult mai ieftine în Bulgaria decât în Grecia și chiar decât în România, prețul benzinei fiind 1.23€/litru, iar pentru motorină prețul este mai mic cu 10 – 15 cenți.
Grecia: Prețul benzinei în Grecia este între 1,39- 1,49€. Motorina este mai ieftină cu 10 – 15 cenți.

Vigneta pentru Bulgaria
Taxa Pod Giurgiu Russe: Se plătește o taxa de pod care costă 3€ / 13 ron și 2€ când reveniți din Bulgaria în Romania.
 Vigneta Bulgaria: 8€.Limite de viteză


Bulgaria: Limitele de vitează legale sunt:  50 km/h în localitate,  în afara localităților – 90 km/h și 130 km/h pe autostradă. Deși acestea sunt limitele legale, în Bulgaria veți întâlni multe restricții cu privire la regimul de viteză atât în interiorul localităților, cât și în afară.


Grecia: în localități – 50 km/h; în afara localităților –  de la 90 km/h la 110 km/h (depinde de drum); pe autostrăzi –  130 km/h
Nu depășiti viteza regulamentară, deoarece depășirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amenda de 100€, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350€ (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile). Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea acestora în Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se sanctionează cu amendă de până la 2.000€ (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile). În Grecia nu funcționează spaga.

Amenzi 
Bulgaria: Amenzile se plătesc pe loc (cu chitanță sau fără).
Grecia: În cazul în care primiți o amendă în Grecia, aceasta trebuie plătită în 10 zile la trezorerie. Amenda NU se plătește pe loc (spaga nu functionează)

Cost traseu Bucuresti – Salonic: aproximativ 143€
Durata călătoriei: 20h30

Dupa ce ai trecut de Giurgiu-Ruse, te vei simți ca acasă. Drumurile nu sunt ca în palmă, dar nici drepte.

Odată intrat în Bulgaria, trebuie să îți cumperi vigneta pe care trebuie să o ții la vedere, lipită în colțul din dreapta jos al parbrizului pentru a putea fi citită de camerele de luat vederi.Vignieta nu e luată în considerare dacă ai pus-o altundeva.


În Bulgaria, am ocolit Ruse pe centură către Plevna. Drumul este relativ bun și liber. Atenție la restricțiile de viteză! Șoseaua până la Plevna nu este chiar rea și poate fi străbătută cu 90 - 100 km/h, cu restricțiile de vigoare. 
Plevna - Sofia cuprinde și un tronson de autostradă destul de bun. Atenție la restricțiile de viteză din tuneluri! Poliția stă la ieșirea din tunel.


Am traversat Sofia și prin oraș și pe centură. Prin oraș te descurci bine dacă  ai la dispozitie un GPS.Fără, e mai greu, pentru că nu sunt indicatoare. Altfel, traversarea Sofiei este ușoara și relativ rapidă. 
Centura Sofiei era aproape terminată, se circulă în regim de autostradă (2-3 benzi).


Drumul de la Sofia spre Blagoevgrad este bun, la fel și cel până în Sofia, cu tuneluri, viaducte, cu două benzi. De la Blagoevgrad până la Kulata este o singură bandă, mai aglomerat, cu multe tiruri... 


În apropiere de Sandanski bulgarii lucrează de zor la autostrada care să lege Bulgaria de Grecia. "Autostrăzile dau pâine, oferă perspective noi, atrag investitori",  a spus preşedintele Rosen Plevneliev.Timpul estimativ pentru traversarea Bulgariei este de 6-7 ore (mers regulamentar).

Drumul spre Grecia, prin Kulata,  șerpuiește prin munții Rila, de-a lungul râului Struma, impresionându-te prin frumusețea peisajului și a serpentinelor.


Munții Rila se găsesc în partea de sud-vest a Bulgariei, constituind o prelungire spre nord-vest a Munților Rodopi. În Masivul Rila se află cel mai înalt vârf al Munților Balcani, Musala, de 2925,4 metri. Numele Munţilor Rila vine de la străvechiul nume dat de traci: Roula, care însemna în limba lor: ,,Munţii plini de ape”. Mai târziu slavii au adaptat numele după graiul lor şi i-au spus: Rila.


Parcul naţional Rila are o suprafaţă totală  de  81046,0 de hectare şi este cel mai mare dintre cele trei parcuri naţionale din Bulgaria şi unul dintre parcurile cele mai mari din Europa.


Pe teritoriul parcului se înalţă peste 20 de vârfuri montane cu altitudine peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, printre care se remarcă cel mai înalt vârf în peninsula Balcanică – vârful „Musala” (2925 m). Temperatura cea mai joasă, măsurată la vârful „Musala”, este – 31,2°С, iar temperatura cea mai înaltă a fost  + 18,7°С. Temperatura rămâne sub zero timp de nouă luni din cele 12 luni ale anului, iar chiar şi în sezonul de vară temperatura foarte rar se ridică peste 15°С.


În părţile înalte alpine ale muntelui  se pot număra peste 120 de lacuri permanente şi 30 de lacuri timpurii , toate de origine glaciară.De aici pornesc apele celor mai adânci şi lungi fluvii din peninsula Balcanică  - Iskăr, Mariţa şi Mesta.Teritoriul parculuii este acoperit de nişte sisteme ecologice de păduri, în care se deosebesc  pădurile cu arborii de molid (Picea), brad (Abies), pin alb (Pinus peuce) şi  jneapăn(Pinus mugo). Aproximativ 95 % din arborii acestor păduri au crescut în mod natural şi au o vârstă medie de 90 de ani.


Parcul  se caracterizează cu o foarte bogată diversitate biologică. Aici se întâlnesc aproape 1400 de specii superioare de plante, 105 de relicte şi 57 de endemite , printre care ciuboţica din Rila (Primula deorum), umbrarul doamnei (Alchemilla pawlowskii) şi reventul din Rila  (Rheum palmatum). Pe teritoriul parcului se găsesc  282 de specii de muşchi, 130 de specii de alge de apă dulce şi 233 de specii de ciuperci.Fauna montană este reprezentată de 172 de specii de vertebrate: pești - 5 specii , amfibieni și reptile – 20 de specii, păsări - 99 , mamifere - 48. Aici se găseşte cea mai mare populatie de capre negre balcanice(Rupicapra rupicapra) din Bulgaria, cea mai mare populație alpină de popândău (Spermophilus citellus), una dintre  cele patru populaţii de triton alpin (Triturus alpestris) și unul din cele două locuri de cuibărit, aflate în Bulgaria, al bufniţei  mici(Glaucidium passerinum). Este unică şi fauna nevertebratelor. Până în prezent au fost identificate  2934 de specii.


În Parcul naţional „Rila” sunt delimitate  4 rezervaţii (Parangaliţa, Skakaviţa, Ibăr şi Rezervaţia centrală din Rila. Rezervaţiile şi parcul figurează pe „Lista  ONU a parcurilor naţionale şi a rezervaţiilor lor echivalente”.

Autostrada A3 (Bulgaria) - Autostrada Struma


Autostrada este o autostradă aflată în construcție în Bulgaria. Ea urmează ruta Pernik - Dupnița – Blagoevgrad – Sandanski - granița cu Grecia. Face parte din coridorul pan - european IV și din drumul european E79, care duce de la Miskolc (Ungaria) la Salonic (Grecia), prin orașele românești Deva și Craiova.


Autostrada Struma prelungește autostrada A6 (Liulin), de la Sofia la Pernik. Lungimea totală a autostrăzii Struma este de 156 km. Ea se sfârșește la punctul de trecere a frontierei cu Grecia de la Kulata.
Restul autostrăzii este împărțită în trei loturi de construcție: lotul 2 Dupnița–Blagoevgrad, lotul 3 Blagoevgrad–Sandanski și lotul 4 Sandanski–Kulata.


Autostrada are două benzi de circulație și câte o bandă de urgență pe sens, pentru a respecta standardele europene pentru autostrăzi. Ea traversează  munții printr-o combinație de viaducte și tuneluri pentru a conserva cât mai bine mediul înconjurător din zona Masivuli Kresna. Numele autostrăzii provine de la râul Struma.


Tronsonul numărul 4 al autostrăzii Struma, care va lega capitala bulgară Sofia de punctul de trecere a frontierei Kulata, la graniţa cu Grecia, va fi dotat cu tunele şi alte construcţii  speciale pentru broaşte ţestoase, a declarat ministrul bulgar al dezvoltării regionale Rosen Plevneliev.
Acest tronson este specific prin faptul că trece printr-o zonă importantă din punctul de vedere a biodiversităţii şi vor fi luate toate măsurile pentru securitatea animalelor sălbatice din zonă. Zona este populată de două specii de broaşte ţestoase protejate de lege şi vor fi construite tunele speciale prin care acestea vor putea trece sub autostradă, precum şi ziduri din beton care vor preveni apariţia lor pe carosabil. Vor fi amenajate şi locuri speciale unde aceste animale să-şi depună ouăle. În zonă sunt şi alte alte animale protejate, precum şerpi, păsări, broaşte, şopârle şi altele, a spus Plevneliev şi a precizat că există o listă lungă de măsuri care vor fi luate în timpul construcţiei autostrăzii pentru protejarea acestora.


Autostrada spre Kulata te poartă vreo 40 km, după care se întrerupe (dar cu folos, pentru că bulgarii lucrează intens la ea). Drumul prin munți e frumos, dar apar și blocaje datorită restricțiilor de viteză.
Autostrada spre Kulata (punctul de trecere spre Grecia) începe direct din Belgrad și duce până la Dupnitsa. La Dupnitsa munceau bulgarii la următorul segment de autostradă și sâmbăta și duminica. De la Dupnitsa pornește o șosea care te duce prin munți prin Blagoevgrad până la Kulata.


Bulgaria, este împădurită, nu vei vedea creste despădurite ca la noi și este și curată. Nu veți vedea peturi, hârtii sau resturi menajere aruncate pe marginea șoselei.
Alimentarea cu benzină am facut-o la Sandanski. Carburantul este de calitate, ieftin și se poate plăti cu cardul.
Intrarea în Grecia, la Kulata, se face pe un drum prost, plin de gropi, ca la noi. După ce străbați ruta ocolitoare, pătrunzi pe Egnatia Odos. Autostrada Egnatia Odos (limba greacă: Εγνατία Οδός, cod: A2) este partea Drumului european E90 de pe teritoriul statului Grecia, care pleacă din portul vestic al orașului Igoumenitsa și merge până la granița de est cu Turcia, adică până la localitatea Kipoi. Are o lungime totală de 670 km. Proiectul a început în anul 1994 și a fost finalizat în 2009.
Această autostradă leaga 4 porturi și 6 aeroporturi, iar o parte din ea – cam 360 km – de la Evros la Salonic este paralelă cu drumul construit de romani în secolul al doilea i.H. – VIA EGNATIA. Paralela nu este chiar exactă între cele două drumuri, cel vechi fiind mai lung, măsurand 1.120 km.

Parte a drumului european E90 pe teritoriul Greciei, aceasta autostradă unește Igoumenitsa de Kipoi. Porțiunea pe care am parcurs-o noi era impresionantă. Înaintea noastră se derula o succesiune de tunele și viaducte, mărginite de înălțimile amețitoare ale munților Pindului.


Autostrada era luminată pe porțiunile pe care ei le consideră periculoase, nu numai la ieșirile și intrările în autostrada. Sunt iluminate toate viaductele și toate tunelurile.
Fiecare tunel are un nume, care este anunțat la intrarea în tunel împreună cu lungimea tunelului. Toate tunelurile sunt prevăzute cu semnalizare de foarte bună calitate, sunt iluminate și prevăzute cu telefoane de urgență și au ventilatoare.
Toaă autostrada este supravegheată video și are sistem de control SCADA pentru luminare, ventilația din tuneluri și pentru adoptarea măsurilor corecte și rapide în cazul coliziunilor. Erau plăcuțe indicatoare care anunțau prezenta aparatelor radar. În maxim 1 km apărea și radarul fix, așezat la loc vizibil, de obicei într-o zonă ceva mai periculoasă.


În cifre această autostradă are o lungime totală de 670 km, are 76 de tuneluri , măsurând 99 km și 1650 de poduri și viaducte. Fiecare metru de tunel a costat între 8.000 euro și 30.000 euro. În total tunelurile au costat 1.800.000.000 euro (în medie 18.000.000 euro / km). În total a costat 5.500.000.000 euro +TVA, din care grecii au dat  55,32% iar restul de bani au venit din fonduri europene.  Taxa pentru autostradă este de 2 euro. Această impresionantă autostradă a fost construită între aprilie 2004 și iulie 2009 (adică în 5 ani și 3 luni). Lucrările au întârziat deoarece porțiunea dintre Grevena și Ioanina aducea atingere habitatului natural al ursului brun. Au găsit o altă variantă de traseu și așa au terminat autostrada. 


Muntii Pindului se întind în nord vestul Greciei și ascund cele mai frumoase sate de munte, la altitudini considerabile. De la livezile de măslini și citrice, urcând spre culmile montane întâlnim păduri de fag și conifere și, din loc în loc, chiparoși zvelți care se înalță semeți către cer, totul fiind învăluit în aroma iasomiei sălbatice, ale cărei tufe tapetează tot drumul în galbenul lor parfumat.
De-a lungul traseului se întâlnesc numeroase obiective turistice pe care le voi vizita la următoarea excursie prin munții Pindului. Dinter aceste obiective amintesc:
- Peştera Perama în oraşul Ioannina.
- Muzeul Istoriei Elene cu statui din ceară, lucrare a sculptorului Pavlos Vrellis.
- Insula din Ioannina în lacul Pamvotis, una dintre puţinele insule de lacuri populată, un aşezământ tradiţional şi istoric.
- Regiunea Zagori, faimoasă pentru arhitectura din piatră a regiunii şi frumuseţea sălbatică a peisajelor naturale.
- Satele tradiţionale de munte Vovousa, Perivoli, Samarina.
- Satele situate pe munţii Tzoumerka: Kalarytes, Syrrako, etc
- Metsovo, un orășel cu case de piatră și străduțe înguste cu iz medieval, un loc romantic și mereu racoros. Tot aici se află și rezervația naturală de urși, fiind singura zona din Grecia unde trăiește ursul brun, simbolul regiunii Metsovo.

Sfaturi de călătorie cu autoturismul în Grecia


•        Asiguraţi-vă că ați luat la dvs. toate documentele necesare călătoriei. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Greciei.
•        Informaţi-vă asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi.
•        Pentru orientare folosiţi GPS-ul.
•        Acordaţi o atenţie specială indicatoarelor prezente la punctele de trecere a frontierei. Cunoaşterea convenţiilor privind circulaţia rutieră pe teritoriul ţărilor tranzitate vă va scuti de eventuale neplăceri.
•        Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile). În Grecia nu funcționează șpaga.
•        Nu depăşiţi viteza legală! Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile).
•        Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi cu o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).
•        Nu folosiţi telefonul mobil în trafic, nu circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, nu depăşiţi pe linie dublă, nu treceţi pe culoarea roşie a semaforului, respectaţi semnalele agentului de circulaţie, opriţi în locuri amenajate! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi vă poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatrulare pentru aceste abateri. Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.
•        Nu parcaţi în locuri nepermise! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
•        Respectaţi regulamentul vamal grec! Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.
    În virtutea legii elene nr. 5351/1932, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Grecia obiecte antice este pasibilă să primească o pedeapsă între 1 lună şi 5 ani de închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de poliţie cel mai apropiat, expune deţinătorul unei urmăriri penale.
•        În caz de accident de circulaţie o constatare a poliției este obligatorie.
•        Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului.
•        Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
•        Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. In astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.
•        Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
•        Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Ferryboat Igoumenitsa - CorfuÎn portul din Igoumenitsa sunt 5-6 case de bilete, dintre care doar una are un tarif mai redus. 
Oricum ar fi, preţul de transport spre insulă este destul de mare (aproximativ 35 €/autoturism şi 7-8 €/persoană – tariful redus). Distanţa până în capitala Kerkyra (sau Corfu Town) se parcurge în o ora şi 30 min. Aveţi două variante de a ajunge pe insulă: Lefkimi, în sudul insulei, variantă pe care am mers eu, sau Corfu Town. Din Igoumenitsa sunt rute zilnice către Corfu, de la ora 6.00 dimineața până la ora 22.00. În plin sezon ferry-ul care leagă Insula Corfu de continent (Igoumenitsa) pleacă din oră în oră. Ferryboat Igoumenitsa – Corfu Town (Kerkyra)
Timp de traversare: între 1 ora 1 ora și jumătate, în funcție de tipul de feribot ales.
 Prețuri        € 10 persoana – € 40 masina – € 15 motocicleta

Ferryboat Igoumenitsa – Lefkimmi
 Timp traversare;   55 minute
 Prețuri        € 6.50 persoană – € 26,40 mașina
Pentru mai multe informații accesați: http://www.corfu-kerkyra.eu/en/timetable-bus-ferry-corfu.php

Traseul îl stabilesc cu ajutorul site-urilor:  https://www.viamichelin.com/
 https://distante-rutiere.com/
Mai precis în ceea ce privește estimarea timpului în care pot fi parcurse distantele mi se pare viamichelin.com.
2 comentarii:

  1. Bună ziua. În Grecia trebuie vigneta?Cat costa?Trebuie lipită pe parbriz?.Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, în Grecia există taxe de autostradă.În plus, faţă de taxele pentru secţiunile respective de autostradă din Grecia, se mai plătește trecerea unor poduri importante si tuneluri. Vigneta trebuie plătită doar pentru Bulgaria.

      Ștergere

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...