marți, 31 iulie 2012

Cetatea Fagarasului,veche asezare domneasca

Am ajuns in Cetatea Fagarasului intamplator,in vara anului 2011,cautand o parcare pentru un scurt popas in drumul nostru spre Franta. GPS-ul ne-a dus in parcarea larga cat un cartodrom,unde se odihneau cateva masini si unde linistea amiezii era stapana peste tot.Uimiti de locatia aleasa de GPS pentru popas,am hotarat sa facem o scurta vizita in interiorul cetatii.

 
Nu stiam foarte multe lucruri despre cetate pentru ca nu era pe lista de obiective si nu facusem niciun fel de documentare. Documentarea am facut-o acum, cand m-am hotarat sa scriu cateva randuri si despre acest popas al nostru.Recunosc ca sunt surprinsa de tot ceea ce am aflat si  regret faptul ca nu am alocat mai mult timp acestui obiectiv.

Cetatea este amplasata chiar in centrul orasului, mai exact in Piata Mihai Viteazul numarul 1, chiar langa noua Catedrala (inca in constructie) a Fagarasului.




Asezat undeva la jumatatea drumului intre alte doua mari centre medievale – Brasov si Sibiu, orasul Fagaras are o istorie indelungata. Tara Fagarasului ste una dintre cele mai vechi si importanta zone geografice ale Romaniei.Ea mai poarta denumirea de Tara Oltului si se invecineaza cu Tara Lovistei si Tara Barsei. Așezată sub munţii ce despărţeau Ardealul de Muntenia, a fost preţuită și de voievozii Ţării Românești, dar și de principii transilvani, a cunoscut suzeranitatea regatului ungar, dar și pe cea a sultanilor otomani.
Dupa spusele lui Nicolae Iorga,denumirea de “Fagaras” vine din vremea in care orasul era inca in formare si zona era imprejmuita de numeroase paduri de fag,iar localitatea si-a luat numele de la acest copac.
Situata in mijlocul actualului oras din central tarii,Cetatea Fagarasului este o veche asezare voievodala care a trecut,rand pe rand,de la un domnitor la altul.Aparata de un sant de apa si ziduri care in trecut erau puternic fortificate,cetatea mai pastreaza si azi un aer impunator.




 
Cetatea are o vechime de 650 de ani, a fost construită din lemn şi înconjurată de valuri de pământ, ca un punct de apărare în sud-estul Transilvaniei, fără să ştie că în veacurile următoare va deveni un adevărat centru de rezistenţă în faţa invaziilor de turci şi tătari.
Cetatea Fagarasului este locul din care, spune legenda, a plecat Negru Voda sa întemeieze Valahia, tara româneasca de la sud de Carpatii Meridionali.Initial a fost construita din lemn si pamant in jurul anilor 1310, de catre Ladislau Kan, voievod al Transilvaniei in acea perioada, membru al familiei de nobili unguri, Kan.
Intregul ansamblu al cetatii este sub forma unui patrulater neregulat si cuprinde 4 turnuri de aparare (Turnul rotund, Turnul rosu, Turnul Thomori, Turnul Bathori), un zid de aparare si un sant de aparare umplut cu apa din raul Olt.
Constructia cetatii a inceput la sfarsitul secolului XIV. Se spune ca aceasta cetatea a fost ridicata pe o alta cetate mult mai veche din lemn distrusa in timpul invaziilor tatare si otomane din secolele XII-XIII si inceputul secolului XIV.
In anul 1445 este prima atestare documentara a noi cetati Fagaras.
Transformarea cetatii in castel fortificat a fost facuta in timpul domniei lui Stefan Mailat (1528-1541)
In secolul XVII pe la 1600 cetatea este daruita de catre Mihai Vitezul sotiei sale doamna Stanca.
Cetatea Fagarasului adaposteste Muzeul "Tării Fagarasului" si Biblioteca Municipala Fagaras.












 
Cetatea Făgăraş se poate vizita pe 5 nivele, foarte bine delimitate.
Astfel că în nivelul 1 puteţi vizita turnul-temniţă (casa mare, bucătăria căpitanului, temniţele de gradul 1, 2 şi 3); turnul Thomori (pivniţa lungă, casa pivnicerului); turnul roşu (pivniţa căpitanilor, casa oţetului); turnul negru (casa valeţilor, depozit şi casa vameşului).
Nivelul 2 conţine casa turnului (bucătăria căpitanului, casa de jos); casa fetelor (casa prefecţilor, casele lui Mailat); sala Bathori (vestibul, sala dietei capela).
Nivelul 3 conţine sala de mese, sala nouă, casa drabanţilor, casa din turn şi casa de audienţe). Următoarele nivele sunt folosite pe post de casă de vară.
Cetatea Făgăraş mai conţine şi Sicriele din Sala Dietei, ce sunt ale unor trădători îngropaţi în perete pentru a nu fi găsiţi. Fecioara de Fier este instrumentul de tortură în care au murit foarte mulţi condamnaţi la moarte.
Secretele cetatii
Fecioara de fier
 Aparuta cu multa vreme in urma, legenda Fecioarei de fier din Cetatea Fagarasului circula si in zilele noastre. Se spune ca cel condamnat la moarte, era trimis la fecioara ca sa sarute icoana Maicii Domnului, prinsa de pieptul ei de otel. In loc de iertare, gasea in bratele ei moartea cea mai cruda. Corpul era strapuns de pumnale si apoi se deschidea o trapa nevazuta si condamnatul cadea fara viata intr-un mecanism de sabii, cu taisul foarte ascutit, care ai sfartecau trupul.La o adancime de aproximativ 8 m se afla un canal cu apa care ducea resturile in apele Oltului, spaland astfel orice urma de crima.
Sicriele din Sala Dietei
Cu ocazia unro restaurari, au fost descoperite in 1937, doua sicrie ingropate in zidul de Est al Salii Dietei. Redescoperite in 1960, s-a constatat ca sicriele contineau oseminte barbatesti. Unii sustin ca acestea au apartinut unor clerici, avand in vedere ca in secolul al XVII-lea aici a functionat o capela. Mai probabil este ca osemintele sunt ale unor tradatori ai cetatii care pentru a fi pedepsiti li s-a refuzat o inmormantare crestineasca si au fost ingropati in zid pentru ca nimeni sa le stie locul de odihna.
Iesirea secreta din cetate
Pe latura de Sud a cetatii, la jumatatea zidului exterior, exista ruinele unei incaperi, unei incaperi, la nivelul lacului ce inconjoara cetatea. O trecere prin zid, acum acoperita, facea legatura cu lacul. Initial, aceasta trecere era camuflata cu trestie si alte plante acvatice In incapere, principii Transilvaniei, tineau doua barci cu care se puteau refugia in oras sau cu care puteau trimite mesageri in timpul asediilor.
Tunelul secret
Exista o legenda conform careia Cetatea Fagarasului ar fi fost legata de Dealul Galatiului, printr-un tunel care trece pe sub raul Olt. Acesta pleca din fantana aflata in curtea cetatii si probabil ajungea pana la Manastirea Faget. O alta varianta a legendei spune ca , de fapt, tunelul era indreptat spre Sud, catre centrul vechi al targului Fagaras.

Temnitele
In cetate se pot vedea si astazi urmele temnitelor medievale, amplasate probabil in jurul salii de tortura, ceea ce le facea si mai inspaimantatoare. Aceasta zona a cetatii a fost si locul de detentie al multor luptatori din rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras si a altor detinuti politici in perioada 1948 – 1960."
Sursa: http://www.romaniapitoreasca.eu

In scurtul popas pe care l-am facut in Cetatea Fagarasului nu am vizitat nimic,doar ne-am plimbat prin curtea interioara a vechii asezari domnesti, am facut cateva poze si ne-am incarcat bateriile pentru lungul drum care ne statea in fata.Dar,cu siguranta,vom reveni intr-o buna zi!









 
Pornim la drum,vegheati de crestele inzapezite ale muntilor Fagaras,desi este luna iulie.



Informatii utile
Tarife:
Intrarea in cetate este gratuita, fiecare avand posibilitatea de a se plimba in portiunea dintre santul de apa si zidurile exterioare, in zona delimitata de cele doua ziduri, precum si in curtea interioara.
Cei ce doresc vizitarea muzeuluiplatesc bilet, tarifele practicate fiind urmatoarele:
Bilet intrare: 6 lei pentru adulti si 2,5 lei pentru copii,student,pensionari
 Taxa fotografiere: 12 lei, Taxa filmare: 20 de lei, Taxa pentru ghid individual: 12 lei.
 Pentru grupuri mai mari de 15 persoane ghidul se asigura “din partea casei”.
De la casa de bilete se pot achizitiona contra cost si diverse vederi, pliante sau carti.
Progarm de vizitare:
Marti - Duminica: orele 8 – 16

Ghidaj în limbile: română, engleză, franceză
Adresa:
Piata Mihai Viteazul, nr. 1, localitatea Fagaras, Brasov, Transilvania
Telefon: +40 268 211 862
Cai de acces:
Municipiul Fagaras se afla in central tarii,la o distant de 66 km de Brasov,respective 76 km de Sibiu.
De pe DN1/E68, cand ajungeti in centrul orasului Fagaras, in sensul giratoriu, puteti observa Cetatea.
Cazare:
Reteaua de cazare este formata din hoteluri,pensiuni si popasuri turistice.
Hotelul din imagine se afla in imediata vecinatate a cetatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...