vineri, 19 ianuarie 2018

Salonic, un oraș fermecător


Salonic vedere de pe mare


Salonic este mereu una dintre cele mai bune idei pentru o vacanţă perfectă, deoarece oamenii sunt prietenoşi şi ai acces la o mare doză de cultură, istorie şi civilizaţie. Mai este denumit și Mireasa lui Thermaikos sau orașul Sfântului Dumitru. A fost construit în jurul golfului Thermaikos și este înconjurat de dealurile Hortiatis.

Faleza din Salonic
Localnici în timpul siestei

Am ajuns în Salonic la două zile după referendumul din anul 2015(„Greferendum”) când grecii votaseră masiv împotriva măsurilor de austeritate impuse de comunitatea europeană, fapt ce ar fi putut duce la ieșirea Greciei din Uniunea Europeană. 



Zvonurile erau alarmante și nu știam ce ne va aștepta pe timpul vacanței noastre în Grecia, dar am avut surpriza să găsim o țară extrem de relaxată și un popor primitor. A fost dragoste la  prima vedere și o vacanță pe cinste! 

Golful Termaikos

Salonicul, aflat la răspântia dintre Orient şi Occident, este situat în Peninsula Balcanica, în  nordul Greciei, în Golful Termaikos, nu departe de granița cu Macedonia (Evzoni).  Orașul, Capitală Culturală a Europei în anul 1997,  este un important centru cultural, industrial și academic. Salonic este recunoscut pentru nenumăratele festivaluri dar și pentru viața culturală efervescentă – care îi conferă titlul de capitala culturală a Greciei. Anual sunt organizate târguri internaționale, festivaluri de film și  de muzică. 

Salonicul, sau Thessaloniki, este  al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea Macedonia. Tărâmul legendarului Alexandru cel Mare, locul de unde elenismul a ajuns în întreaga lume, împletire armonioasă de creste semețe și țărmuri de mare, Makedonia este cea mai întinsă regiune a Elladei. Numele de ”Makedonia” derivă din cuvântul de origine doriană ”makos” (”mikos” în neogreacă, ce înseamnă ”lungime”), ca aluzie la faptul că locuitorii acestor locuri erau de talie înaltă.

Statuia lui Alexandru cel Mare



Oraşul a fost fondat de regele Cassandru al Macedoniei în anul 315 î.e.n. şi numit astfel în onoarea soţiei sale ca un semn al dragostei ce i-o purta. Thessalonica, fiica lui Filip al II-lea al Macedoniei şi soră vitregă a lui Alexandru cel Mare, provine de la cuvintele Thessalia şi victorie, care ar însemna comemorarea victoriei macedonilor asupra locuitorilor din Pocida cu ajutorul thessalienilor.

Thessaloniki a devenit parte a Greciei moderne în anul 1913. În anul 1917, orașul a ars și a lăsat pe drumuri 70.000 de oameni, dar a fost reconstruit trei ani mai târziu, după planurile arhitectului francez Ernest Hébrard.
Salonicul a cunoscut pe rând amprenta  multor civilizaţii care au încercat să-l supună: macedoneană, elenică, romană, bizantină, otomană, dar şi a civilizaţiilor „contemporane” ale evreilor şi grecilor moderni, ale căror urme se pot vedea și astăzi în oraș.


Fondat cu vreo 300 de ani înaintea erei noastre, orașul are acum, după aproape 3000 de ani, peste un milion de locuitori. Oraşul a fost stăpânit de-a lungul istoriei sale zbuciumate de către romani, bizantini, veneţieni, otomani şi greci. Tesalonicul, Solun sau Săruna, este unul din locurile unde a propovăduit apostolul Pavel, dar şi un fel de capitală a unei regiuni în care s-au scris pagini importante din istoria păstorilor vlahi (români), urmași ai Geților de Aur primordiali.


Vestigii antice în Salonic

Istoria Salonicului are ca fundament civilizația elenă, peste care s-au adăugat apoi straturi romane, bizantine, otomane, evreiești, bulgare. Este  orașul lui Aristotel, dar și orasul în care s-a născut Attaturk, fondatorul Turciei moderne, a cărei casa părinteasca este acum muzeu.

Turnul Alb

Simbolul orașului este Lefkos Pirgos (Turnul Alb), citadela folosită de otomani, de-a lungul istoriei, pe post de fortăreață, garnizoană și închisoare.
În 1826 sultanul Mahmud al II-lea a ordonat masacrarea ienicerilor rebeli întemnițați acolo. Din cauza ”numeroaselor victime ale chinuitorilor și călăilor otomani” turnul a rămas cunoscut sub numele de ”Turnul Sângelui” sau ”Turnul Roșu” până la sfârșitul sec. XIX.
Când statul elen a anexat Salonicul de la otomani (1912) în timpul Primului Război Balcanic turnul a fost văruit, ceea ce trebuia să simbolizeze purificarea, și a adoptat numele său actual. Regele George I al Greciei a fost asasinat în apropierea Turnului Alb în martie 1913.
Acum are o culoare bej, dar a reușit să-și păstreze numele. El este amplasat în prezent pe bulevardul Nikis (al Victoriei), care se întinde de-a lungul țărmului Golfului Thermaic și este una dintre atracțiile turistice principale ale Salonicului. În turn se află și un muzeu dedicat istoriei orașului.



Orașul Salonic are un caracter unic, datorită istoriei sale, a mozaicului de oameni, culturii, arhitecturii și a stilurilor de viață.  Salonicul are un aer balcanic, modern, divers și misterios, cu o atmosferă relaxată și destinsă. Cu un trecut multicultural, Salonicul este lucul unde se întîlnesc trei mari religii: creștinismul, iudaismul și mahomedanismul, prin greci, evrei și turci, aceștia locuind în pace și armonie pentru mai multe secole.
Printre personalitățile care s-au perindat prin acest oraș se numără Alexandru Macedon, Cleopatra, Pompei și Suleiman Magnificul.

Salonicul, un autentic oraș grecesc, format, potrivit lui Strabon, prin unirea a 25 de sate  mici pe locul unei terme, este și locul unde a fost exilat oratorul roman  Cicero.
Orașul de astăzi nu mai amintește aproape deloc de dramele prin care a trecut, una dintre cele mai recente fiind marele incendiu din 1917, care a distrus tot centrul orașului.

Deși duce în spate câteva  mii de ani de istorie, Salonic primește cu brațele deschise pe oricine e dornic să se bucure de frumusețile lui.

Turiști pe faleza din Salonic

În Salonic noul întîlnește vechiul: case vechi, clădiri construite în stil neoclassic, traverne, ouzerii, restaurante, hoteluri moderne, baruri, săli de cinema, teatre și ateliere meșteșugărești. 






Tavernele mici și patiseriile situate la parterul clădirilor oferă o varietate de specialități macedonene. Bucătăria grecească actuală este un amestec de savori bizantine, savori din oriental mijlociu, bucătărie tradițională grecească și influențe moderne. 




Oraşul are și un aspect mediteraneean chiar dacă e situat pe malul Mării Egee și este foarte asemănător cu un alt oraș din nordul Greciei - Kavala. Salonicul  e frumos şi elegant, plin de culoare, cu străduțe boeme, cu cafenele cu aer tineresc, fremătând de viață, cu taverne și cu mâncarea și  vinurile specifice. 

Salonic
Kavala

Suficiente argumente care să te facă să vrei să revii cât mai curând. Am descoperit nişte oameni veseli, tineri, frumoşi, care ieşeau aproape seară de seară în localurile de pe malul mării să bea ceva, să vorbească cu prie­tenii şi pur şi simplu să trăiască.





Prima senzație este că Salonicul freamătă. Simți agitația oamenilor, entuziasmul debordant al locuitorilor parcă mereu grăbiți, dar veşnic zâmbitori. 



În același timp respiri istorie prin toate clădirile pe care le vezi. Salonic e un spațiu citadin ce înglobează vechiul și noul, arhaicul și modernitatea, fără a-i fi știrbite măreția și autenticitatea.


O parte semnificativă dintre locuitori își petrece timpul liber socializând la tavernele şi cafenelele ce împânzesc orașul.


Străzile sunt înguste, pornind încă de la cetatea (castra) de sus, până pe faleză. Un miros îmbătător de cimbru, ulei de măsline și lămâie ce vine din bucătăriile grecoaicelor te învăluie la orice colț de stradă. Mi-a plăcut în Salonic faptul că nu te poti rătăci, deoarece dacă vei coborî, vei ajunge, negreșit, la mare, consideratã a fi reperul suprem. De acolo îți poți îndrepta pașii către orice loc al orașului.



În centrul Salonicului există patru mari bulevarde, paralele cu marea, aflate la câteva sute de metri distanţã unul de altul. Primul este exact pe malul mãrii, următoarele se înşiră în spate, spre cetatea din vârful dealului. Aceste patru artere sunt intersectate în unghi drept de mai multe străzi principale, care coboară spre mare, formând toate un fel de tablă de şah.

Salonic geme de istorie și cultură. Obiectivele sale istorice, culturale și religioase sunt nenumărate, astfel încât te simți deseori copleșit și trebuie să alegi pe care dintre ele să le vezi.




Zumzetul traficului, străzile pietonale, vestigiile istorice sau muzeele, fac din Salonic un oraș perfect pentru un popas sau pentru o vacanță prelungită.  

Am ajuns în Salonic pe la prânz și ne-am cazat la Hotel Egnatia, situat pe pe via Egnatia, drumul care în antichitate lega Roma de avanpostul său răsăritean din Bizanț și anume Constantinopolul.
 
Hotel Egnatia


Hotel Egnatia - vedere din balcon

Cameră Hotel Egnatia
Cameră Hotel Egnatia

Situat central în Salonic, pe o arteră comercială, Hotelul Egnatia se află la o plimbare de 10 minute de Piaţa Aristotelous și foarte aproape de principalele atracții ale Salonicului. 
Am vizitat câteva obiective, nu pe toate pe care mi le-aș fi dorit, m-am pierdut pe străduțele înguste și întortocheate, am mâncat alături de localnici, am făcut cumpărături, i-am privit pe localnici și m-am bucurat de tot ceea ce-ți oferă această metropolă.
Despre obiectivele vizitate voi povesti în articolul următor.

Plimbare pe faleză
Plimbare pe străzile din Salonic

Salonic a fost dragoste la prima vedere. Salonic înseamnă oameni veseli și frumoși, arhitectură, situri arheologice, muzee, biserici, monumente, magazine,  taverne, cafenele, faleză, port, străduţe pe care eşti singur, bulevarde pe care abia poţi trece, intersecţii, afişe,   meniurile restaurantelor, mirosuri de mâncare şi de cafea,  balcoane, umbrele, copertine, fragmente de conversaţii auzite pe stradă, în multe limbi, chioşcuri de ziare. Salonic e o stare de spirit și este despre VIAȚĂ. Şi, mai ales, este vorba despre atmosferă, care nu poate fi nici descrisă, nici povestită, trebuie să fii acolo ca s-o simţi.


 Informații utile

Salonic este o destinație relativ apropiată de România și mai toată lumea merge în Grecia cu mașina. 
 
Autostrada Bulgaria


De fiecare dată când mergem în Grecia facem un popas de o noapte în Bulgaria pentru a ne odihni și a vizita câte ceva din țara vecină. 
 
Vama Kulata - lucrări la autostradă

Bun venit în Grecia!

Pe Autostrada Egnatia Odos spre Salonic

Traseul ales este Roman - Giurgiu (Romania) – Ruse – Byala – Pleven – Botevgrad – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski (alimentat OMV) – Kulata - Salonic.



Costuri transport

Bulgaria

Taxa de pod: 3 euro dus / 2 euro întors. În Bulgaria se plătește vigneta. Prețul vignetei este de 8,00  € /1 săptămână.
Combustibili: 
Benzină fără plumb 95: 1.01 €
Benzină fără plumb 98: 1.16 €
Motorină: 1.00 €

Grecia

Autostrada Grecia: Un punct de taxare, ~2.4 €
Combustibili:
Benzină fără plumb 95: 1.56
Benzină fără plumb 98: 1.70
Motorină: 1.31 €

Cost transport cu mașina personală, București – Salonic (dus-întors) : aprox.150

Recomandare: alimentați în Bulgaria la OMV-ul de la Sandanski, deoarece în  Grecia  benzina e un pic mai scumpă.

CFR calatori a introdus un tren spre Grecia, din anul 2016. Pe ruta București Nord – Sofia – Salonic  și retur. Trenul circulă săptămânal, cu plecare din București, vineri, și intoarcere duminică.



Program CFR, ruta Bucuresti – Salonic (Grecia)
   * Bucuresti Nord – Sofia – Salonic: plecare 12:50 din București, ajunge la Salonic 06:30
   * Salonic – Sofia – București Nord: plecare din Salonic 23:10, ajunge în București la 17:24



Prețuri CFR, ruta Bucuresti – Salonic (Grecia)
    Clasa II, 45 € / persoană
    Clasa I, 52 € / persoană (cușeta)
Trenul spre Grecia circulă pe toată perioada verii.


În cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut, contactați:

* Ambasada României în Bulgaria sau Sectia Consulară.
Ambasada României în Republica Bulgaria: Adresa: B-dul Mihai Eminescu nr. 4, Sofia | Telefon: 00359-2-971.28.58;  00359-2-973.30.81 | Fax: 00359-2-973.34.12 | Web: http://sofia.mae.ro | E-mail: ambsofro@vip.bg

Secția Consulară : Adresa: Str. Shipchenski Prohod nr.1, Sofia | Telefon: 00359-2-973.35.10 | Fax: 00359-2-973.34.12

* Ambasada României în Grecia
Adresa: 7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Athenes
Telefon: 0030210 677.4035; 672.8875; 672.88.79
Fax: 672.8883
Web: http://atena.mae.ro
E-mail: secretariat@romaniaemb.gr

* Consulatul General al României din Salonic
Adresa: Santas nr.16, Panorama – Thessaloniki
Cod postal: 55236
Telefon: 0030 2310 340088; 340089
Fax: 0030 2310 332060
E-mail: romcons@otenet.gr.
Web site: http://salonic.mae.ro/


Grecia are ca moneda națională euro (€). Pentru extrageri de la  bancomate veți plăti un comision de 3%, uneori și mai mult.



Pentru o masă în oraș, o să plătești în jur de 20 €, iar pentru o cafea prețurile încep de la 1 €. În restaurante se aplică o convenție generală a tips-ului, astfel încât se ofera în jur de 13 % în plus față de suma totală.


Compania de transport în comun din Salonic se numeste  OASTH și cuprinde în total  80 de rute diferite de autobuz. Poți cumpăra bilete de la „kiosk” sau „periptero”, de la un punct informativ OASTH, ori chiar din interiorul autobuzului. Dacă veți cumpăra biletele din autobuz veți plăti mai mult cu 0,10€.

Exista trei tipuri de bilete. 
- Primul are o singură calatorie valabilă, costaă 0.8 € și poate fi validat pe orice ruta de autorbuz.
- Biletul cu două călătorii costă 0.9 €, iar ambele călătorii trebuie validate intr-un interval de 90 de minute.
- Biletul pentru 24 de ore costă 4 € și poate fi folosit toată ziua pe orice rută. 


Exista o rută speciala în Salonic, numita „Cultural line”, care urmărește opt puncte de atracție deosebite. Biletul pentru o astfel de rută costă în jur de 2€, iar în autobuz există un ghid turistic care vorbește în engleză și îți dă explicații despre fiecare obiectiv. O călătorie  durează aproximativ 50 de minute.

Taxiurile sunt disponibile în tot orașul, timp de 24 de ore pe zi. De-a lungul străzilor principale ele pot fi găsite în locurile marcate cu semnul „TAXI ”, sau în imediata apropiere a hotelurilor importante.
Salonic este paradisul cumpărătorilor. Centrul orașului este mic, dar plin de magazine, piețe, baruri și cafenele pentru toate gusturile și bugetele. Practic, pe fiecare stradă laterală găsești delicatese grecești (de la produse de patiserie la opere de arta). Salonicul are aspectul unui Bar Street, însă găsești cele mai multe magazine de shopping. 



Zonele renumite pentru shopping sunt în jurul pieței Aristotelus și Turnul Alb, zonă ce abundă în boutiqe-uri, magazine de suveniruri și librării. 




Străzile recomandate pentru shopping sunt Tsimistei, Venizeloum, Agias Sofias, Ermon, Mitropoleas, Egnatia si M. Jossif. Aici se găsesc bijuterii, obiecte de artă populară și îmbrăcăminte. 




Cele mai multe magazine sunt deschise în Salonic de luni până vineri, de la ora 9.00 până la 14.00. Multe se deschid din nou în jurul orei 17.30 şi apoi se închid la 21.00, dar ţineţi cont de faptul că este posibil ca magazinul pe care l-aţi văzut deschis de dimineaţă să fie închis seara.


Lăsaţi-vă fermecaţi de Salonic – nimfa golfului Thermaikos!


7 comentarii:

  1. Felicitări Tatiana , good job !!!......am fost în Salonic de multe ori în ultimii douăzeci de ani , ca și rezident al Greciei. Crede-mă că citindu-te , cu o proximă vizită îmi voi rezerva mai mult timp pentru a descoperi Salonikul mai în profunzime . Sărbători fericite !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc! Îmi doresc să mă reîntorc la Salonic. Mi-au rămas multe locuri nevizitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salonic, un oraș cu adevărat fermecător, de care îmi este foarte dor.

      Ștergere
  3. M-ar bucura mult să vă mai ”citesc” . V-ați dândit vreodată la Lefkada ??? ..... mi-aș dori ”să văd” acest loc prin ochii tăi . Am fost de trei ori acolo , cred că , cu ajutorul tău Lefkada mi-ar deveni infinit mai atrăgătoare.
    O vară frumoasă Tatiana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a trecut mult tump de când n-am mai scris ceva pe blog. Mi-e dor și mie de Grecia. Lefkada e pe lista de așteptare. Acum am început o serie de articole dedicate Odessei, oraș pe care l-am vizitat de curând și care m-a impresionat mult.
      O vară frumoasă și ție!

      Ștergere

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...