miercuri, 22 ianuarie 2014

Parcul Vizille - un loc de relaxare în inima Alpilor francezi      Pe celebrul drum al lui Napoleon, la porţile oraşului Grenoble,în inima Alpilor şi la poalele masivelor Oisans şi Belledonne, se află parcul domeniului Vizille,  considerat, pe bună dreptate, cel mai frumos parc din regiune.


 În faţa castelului, un vast parc, întins pe 100 de ha îşi aşteaptă amatorii de plimbări . Deschis publicului pe tot parcursul anului, parcul Vizille oferă un cadru privilegiat de relaxare , străjuit de secole de istorie.


Primul proprietar al domeniului, Constable Lesdiguières, a împrejmuit domeniul cu un zid lung de 7 km în anul 1613 şi a amenajat grădina în stil renascentist. De-a lungul secolelor, odată cu schimbarea proprietarilor, au apărut modificări şi în structura parcului. Parcul a fost decorat cu o grădină de trandafiri şi straturi de flori.


Din anul 1925, parcul a intrat în proprietatea statului, castelul fiind folosit uneori ca şi reşesinţă de vară a preşedinţilor Franţei. Ultimul preşesdinte care a poposit pe domeniul Vizille a fost Charles de Gaulle.
 În prezent, parcul este decorat  cu un lac magnific, cu cascade, și mai multe canale.Din anul 1619, pe axa principală a parcului exista Grand Canale care porneşte din dreptul castelului, traversează parcul spre o cascadă spectaculoasă

De-o parte şi de alta a canalului, pe peluzele limitrofe şi prin pădurile bogate în specii forestiere şi ornamentale, specifice grădinilor englezeşti, se pot face lungi plimbări. 
    
Peisajul este completat de labirinturi verzi,  

o expoziţie de sculptură în aer liber,

 alei pietruite, spaţii de joacă pentru copii,
terenuri de călărie, o grădină zoologică, iazuri, statui şi alei cu bănci amplasate la umbra arborilor unde te poţi odihni dupa lungi plimbări prin parc.

 

Din anul 2008, în mijlocul grădinii de trandafiri, şi-a găsit locul statuia lui Hercules, o copie în bronz  ce seamănă uimitor de mult cu statuia din Băile Herculane, cea care a fost dăruită de regele Carol în anul 1847 ca un omagiu adus staţiunii pentru soldaţii răniţi care s-au tratat acolo.


Parcul public din Vizille este un extraordinar loc de relaxare şi plimbare, păcat că timpul a fost limitat şi am parcurs doar o mică parte din această oază luxuriantă din inima Alpilor!

Parcul este deschis pentru public tot timpul anului, exceptând ziua de marţi şi 1 Mai,  iar intrarea este liberă. Programul de vizitare este următorul:

Ianuarie - Februarie: 9 - 17

Martie - Mai: 9 – 19

Iunie – August: 9 – 20

Septembrie – Octombrie: 9 – 19

Noiembrie – Decembrie: 10 – 17


Dacă ajungeţi în zona Grenoble, rezervaţi-vă o zi pentru o vizită pe domeniul Vizille,vizita care va  îmbina istoria cu relaxarea şi care, cu siguranţă, vă va încânta!

Mai multe imagini pe pagina de facebook a blogului

Un comentariu:

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...