luni, 13 ianuarie 2014

MUZEUL REVOLUŢIEI FRANCEZE


Când m-am hotarât sa scriu despre Muzeul Revoluţiei Franceze din Vizille, am început şi o documentare despre Revoluţia franceză pentru a ancora mai bine în istorie acest fermecător loc. Mare mi-a fost uimirea când am înţeles că ceea ce-am învăţat la şcoală, cu mulţi ani în urmã,  despre Revoluţia Franceză nu prea coincide cu studiile istoricilor, aşa că am renunţat la a mai scrie despre  eveniment.
Conform Wikipedia, “Revoluţia Franceză ( 1789 – 1799) a fost un eveniment major al epocii moderne, care a dus la răsturnarea Vechiului Regim şi la instaurarea unei noi ordini politice şi sociale în Franţa. Revoluția franceză este evenimentul care a marcat totodată în istoria Franței, trecerea la epoca modernă. Perioada revoluționară începe în 1789 cu reunirea Adunării Stărilor Generale  și se termină în  1799, cu lovitura de stat a lui  Napoleon Bonaparte.Ideile liberale și naționale propovăduite de Revoluția franceză s-au răspândit în toată Europa, având ca efect intensificarea luptei națiunilor asuprite împotriva dominației străine.”
Pentru că am descoperit că Revoluţia Franceză a fost mult mai mult decât ceea ce am învăţat eu şi pentru că îmi iubesc şi stimez prietenii francezi, mă voi limita doar la informaţiile furnizate de Wikipedia.
 Castelul Vizille, cel care adăposteşte Muzeul Revoluţiei Franceze, muzeu cu care francezii se mândresc foarte mult, se află  în satul Vizille, din departamentul   Isère, regiunea Rhône-Alpes. Vizille este un sat , cu aproximativ 7600 de locuitori şi este situat la 15 km de Grenoble, pe drumul lui Napoleon. 


După ce treci de o poartă naturală, sculptată în stâncă, chiar în centrul localităţii, se află Castelul Vizille, unul dintre primele locuri de întâlnire în care au fost semănate seminţele Revoluţiei Franceze.


Distanţa dintre Grenoble şi Vizille se parcurge în aproximativ jumatate de oră, şoseaua şerpuieşte prin sate pitoreşti,la poalele pădurii. Drumul 524, drum foarte vechi, cunoscut sub numele de  Route Napoleon, este drumul pe care Napoleon a venit din insula Elba şi care traversează munţii de la Cannes la Grenoble. Şoseaua trece şi prin staţiunea termală Uriage les Bains, situată la altitudinea de 414 m, în inima Alpilor Francezi, la poalele masivului muntos Belledone. Localitatea a fost fondată în timpul Imperiului Roman, proprietăţile antireumatice ale apelor termale sulfuroase fiind foarte apreciate de romani. 


După Revoluţia Franceză, localnicii redescoperă proprietăţile apelor termale şi construiesc prima bază de tratament. Treptat, pe tot parcursul secolului al XIX-lea, localitatea s-a dezvoltat, în prezent având hoteluri, cel mai luxos fiind Grand Hotel, care dispune de un restaurant cotat  cu 2 stele Michelin, restaurante, magazine, un cazino, o pistă de curse, terenuri de golf şi tenis. Imaginea este completată de un frumos parc unde se pot face plimbări lungi şi relaxante şi de castelul medieval din Uriage.


Castelul Vizille este un monument istoric, în stil renascentist. A fost construit între 1600 şi 1619 de către François de Bonne , Duce de Lesdiguières , guvernator al provinciei Delphinale , tovarăş de arme al lui Henric al IV-lea, fiind cel mai mare castel din regiunea  Dauphiné.

 Cea mai important dată lagată de Castelul Vizille este 21 iulie 1788, când 491 de reprezentanţi ai celor trei ordine de Dauphiné se întâlnesc în sala Jeu de Paume a castelului, întâlnire în urma căreia se face apel la naţiune pentru instaurarea unei noi orânduiri. Înaintea și pe parcursul revoluției franceze a fost folosit ca loc de întâlnire al conducătorilor  revolutionari, acesta fiind motivul pentru care astăzi găzduiește  muzeul dedicat Revoluției Franceze. Pe vremuri, castelul era înconjurat de câmpuri de vânătoare, dar astăzi acestea sunt folosite doar ca parc.
Clădirea impunătoare a castelului care domină micuţa localitate a fost un simbol al puterii, fiind locul naşterii Revoluţiei Franceze. De-a lungul timpului, castelul a suferit numeroase transformări. În perioada revoluţiei, castelul aparţinea burghezului Claude Perier care a permis întâlnirea celor trei ordine, întâlnire refuzatã în Grenoble. El a rămas în proprietatea lui Perier până în 1895. Până în anul 1924, când a intrat în proprietatea statului, castelul a avut mai multi proprietari, iar în anul 1983 s-a amenajat în interiorul lui Muzeul Revoluţiei Franceze. În decursul timpului castelul a fost mistuit de două incendii, unul produs noiembrie 1825 și apoi 1865, în care a fost distrusă şi celebra  sală  Jeu de Paume.Originalitatea muzeului constă în faptul că este un muzeu de istorie bazat pe opere de artă. Se pot admira picturi şi sculpturi din perioada revoluţiei, mobilier  şi ceramică franceză, engleză şi olandeză. Mai multe busturi oferă imagini asupra adevăratelor  trăsături ale oamenilor celebri , cum ar fi: Barnave Antoine Bailly , Mirabeau , Robespierre și Dauphin. Un adevărat tribut este adus lui Jean-Jacques Rousseau prin numeroasele busturi şi statui care surprind diverse atitudini ale acestei personalităţi şi care împânzesc atât sălile muzeului cât şi aleile parcului.

Printre obiectele  remarcabile ale muzeului  sunt pietrele din zidurile  Bastiliei și săbiile Gărzii Naționale.


În muzeu sunt prezente picturi din secolul XIX, care redau atmosfera din timpul revoluţiei. Se ramarcă două tablouri, semnate de Lucien Stephen Mélingue şi de Jean - Paul Marat care recreează atmosfera din dimineaţa zilei de 10 Thermidor. Tablourile muzeului reprezintă alegorii, evenimente istorice, portrete, scene istorice şi peisaje.



La parterul muzeului poţi vedea o colecţie de porţelanuri şi ceramică, decorate cu simboluri şi motive inspirate de evenimentele din acea perioadă.

Pe scări şi pasaje secrete ajungi la etajele superioare unde descoperi camere care prezintă subiecte legate de istoria castelului şi a Revoluţiei Franceze.

La etajul al patrulea, este un centru de documentare - biblioteca Albert Soboul deschisă în 2001 care oferă cercetătorilor și studenților numeroase surse de informare despre arta și istoria Revoluției Franceze .
După vizitarea castelului, coborâm pe scările  ce duc în parcul imens al castelului, întins pe 100 de ha. Scările au fost construite între anii 1676-1677, la cererea celui de-al III-lea Duce de Lesdiguières François Blanchefort Crequi şi au fost infrumuseţate cu două sculpturi, „Hercules ucigând un leu” şi „Un tânar ce îmblânzeşte un taur”,opere  ale sculptorului Germain Thomas, postate în partea de jos a scărilor.

Programul muzeului:
 Deschis zilnic,cu excepţia zilei de marţi între orele:
 Aprilie-Octombrie : 10- 18, cu pauză între 12,30-13,30
Noiembrie-Martie: 10-17, cu pauză între 12,30-13,30
Grupuri adulţi: 84-89 (tur ghidat pentru 30 de persoane)
Grupuri copii: 46-51 (tur ghidat pentru 30 de elevi)

 
Dacă se vizitează individual, fără ghid, intrarea este liberă, trebuie doar să te inregistrezi la intrare şi primeşti un bilet gratuit. În Franţa se poate intra gratuit la multe muzee, doar pe baza înscrierii într-un registru la intrare, inregistrare necesară pentru evidenţa Ministerului Culturii care alocă fonduri muzeelor în funcţie de numărul de vizitatori.

 Mulţumesc gazdei noastre, Amandine, pentru această lecţie de istorie!
Despre parcul domeniului în articolul următor.


 Mai multe fotografii pe pagina de facebook a blogului 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.680579751994694.1073741833.209415662444441&type=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...