vineri, 26 octombrie 2012

A rivederci Italia, Bonjour France! - Partea I


Ultima noapte in Italia a fost precum noaptea de Ajun a unui copil nerabdator sa vina dimineata si sa descopere ce a lasat Mosul sub brad.Gandul ca a doua zi voi fi in Franta (visul oricarui turist,principala destinatie turistica a lumii, care atrage anual un numar de 79 milioane vizitatori) m-a tinut treaza cea mai mare parte din noapte. Emotiile au pus stapanire pe mine si imaginatia m-a dus cu gandul spre tara  marilor contraste, Franta, care ofera o varietate nesfarsita de destinatii turistice, o mare diversitate geografica, gastronomica si climatica, dar si o mare mostenire culturala. Poate acolo voi intelege de ce francezii isi fac vacantele acasa si isi numesc cu mandrie tara La Belle France.Doream sa-i cunosc cat mai bine pe cei care au inventat “la vie en rose”,care au dat lumii Crème brûlée si branza Camembert, pe Debussy ,Stendhal si nu numai, Louvre, Castelele  de pe Valea Loirei si Turnul Eiffel. Voiam sa aflu de ce jumatate din populatia lumii viseaza cu ochii deschisi la strazile din Cyrano sau la un picnic in stilul tablourilor lui Manet, pe iarba, in marile parcuri..
E greu sa faci o descriere generala a Frantei. Cand spui Franta te gandesti la calitatea stilului de viata, la frumusetea peisajelor si a oraselor, la bunatatile culinare si la vin sau la cele peste 400 varietati de branza. Exista in Franta ceva care atrage aici milioane de francofili, in fiecare an, pentru a gusta din mult-visata la vie française.
E vorba de bulevardele elegante ale Parisului,de partiile de ski din Alpi, de viile scaldate de soare din Champagne sau de plajele fierbinti de pe Coasta de Azur,sau poate de cafeaua si croissantul dintr-o mica cafenea? Sau poate de castelele impozante de pe Valea Loirei, de stilul de viata trepidant de pe malul Mediteranei,de  un picnic linistit in Provence unde aerul miroase in permanenta a levantica si rozmarin? Ca sa-l parafrazez pe Charles de Gaulle inchei mica prezentare cu replica  "Cum poate cineva descrie o tara ce are doua sute patru zeci si sase feluri diferite de branza?" Daca astazi ar fi in viata, generalul Gaulle ar trebui sa-si revizuiasca afirmatia – Franta se poate lauda acum cu peste 400 de varietati de branza.
Dimineata,gazda noastra- Don Gianni, un domn jovial si bonom- 


ne-a rasfatat cu un mic dejun copios, ne-a pregatit gustari si cafea pentru drum si la final ne-a servit un veritabil espresso italian.
Cafeaua nu este o simpla bautura, pentru italieni. In acelasi fel in care noi am putea spune "Vrei sa bem un pahar impreuna"? unui prieteni vechi intalnit pe strada, un italian ar spune "Servim o cafea impreuna?”.Fiecare italian are propriul mod de a-si bea cafeaua: Macchiato: expresso cu putin lapte, Caffe corto: expresso scurt, Caffe lungo: expresso lung, Cappucino: expresso cu spuma de lapte deasupra.Alegerea unui mod personal de a bea cafeaua este un element esential pentru integrarea in cultura italiana. Oamenii isi vor aminti de tine in functie de modul in care iti bei tu cafeaua. Cafeaua aparține culturii italiene, la fel ca pastele și pizza. Tare sau slabă, cu frișcă sau cu un biscuite alături, precum și în diferite combinații, cafeaua este nelipsită din meniul italienilor. 
Espresso italian este o artă, rezultatul unei traditii de câteva sute de ani. Espresso este o ceașcă de băutură aromată și energizantă obținută prin trecerea  cafelei măcinate sub presiune de apă caldă. Prin definiție, espresso italian este născut din amestecul a diferite tipuri de cafea din diferite părti ale lumii, care se combină pentru a crea o aroma bogată și inegalabilă.


Tipuri de espresso
Și pentru că este cel mai popular tip de cafea din Italia, au apărut diferite variațiuni, adaptate tuturor gusturilor:
Dictionarul de cafea italiana:
  • Espresso (denumit si scurt): cea mai fină cafea, concentrată în maxim 20 - 25 ml de apă fierbinte
  • Espresso Dublu - aceeași aromă de espresso, în cantitate dublă, servit într-o ceașcă de ceramica,simpla si incalzita in prealabil.
  • Ristretto: este un espresso mai concentrat, cu mai putin de 25 ml de cafea
  • Correto: espresso combinat în mod inedit cu lichior
  • Macchiato: un espresso căruia i s-a adăugat lapte cald 
  • Con Panna: espresso cu frișcă pufoasă așezată deasupra cafelei aburinde
  • Freddo: este un espresso zaharisit agitat cu câteva cuburi de gheață
  • Americano: espresso mai slab, datorită faptului că este alungit cu apă fierbinte (însă nu mai mult de 80 ml)
  • Cappucino: gustul inconfundabil al unui capuccino este obținut din combinația de spumă de lapte, lapte fierbinte și 25 ml espresso
Exista cateva reguli de urmat daca vrei sa-ti bei cafeaua fara a parea un turist care nu cunoaste lectia.
1. Intotdeauna, saluta cu ciao  sau bongiorno (sau buona sera, daca este dupa 2 dupa-amiaza), cand intri intr-o cafenea. Intotdeauna spune ciao si grazie, in aceasta ordine, tuturor angajatilor, cand iesi din ea.
2. Stai in picioare la bar si bea cafeaua cat de repede posibil, chiar daca asta inseamna sa iti arzi limba sau gatul. Este nepoliticos sa sorbi. Majoritatea ghidurilor turistice sugereaza sa stai in picioare la baruri pentru a evita platirea mesei, desi nu costa prea mult (un euro sau doi...de obicei mai putin decat ar costa bacsisul). Dar, daca vrei sa bei in stil italian, stai in picioare la bar si bea cafeaua dintr-o
inghititura.
3. Niciodata sa nu ceri cappuccino dupa ora 11:00 si clar niciodata dupa cina. Cappuccino are lapte si prin urmare este considerat o bautura pentru micul dejun. Este o ciudatenie sa vrei un fel de mic dejun dupa cina. Daca chiar nu poti fara lapte, cere un macchiato cu o picatura de lapte.

  
In timp ce ne savuram cafeaua, don Gianni,fost sofer de cursa lunga,ne-a indicat traseul cel mai bun pentru a evita ambuteiajele de luni dimineata,ne-a dotat cu harti si cu toate informatiile utile pentru a ajunge cu bine la destinatie.
Ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre si am pornit la drum.
Va urma!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...