duminică, 31 iulie 2011

sLOVEnia vãzutã din maşinã

Întâlnirea cu sLOVEnia e ca “un coup de foudre”.
Dupã primii kilometri fãcuţi în aceastã ţarã micuţã de doar 20 mii kmp şi cu o populaţie cu puţin peste 2 milioane de locuitori,nu se poate sã nu te îndrãgosteşti de ea.

E dragoste la prima vedere! sLOVEnia e ca o femeie frumoasã, blândã, liniştitã şi primitoare în braţele cãreia ai vrea sã te cuibãreşti ca sã simţi în tihnã cum îţi învãluie sufletul cu priveliştile ei încântãtoare.
Însoritã, relaxantã dar şi sofisticatã, sLOVEnia m-a fascinat şi m-a surprins în mod plãcut . Aceastã ţarã, cât buricul degetului mic pe harta Europei Centrale, ascunsã între Alpi şi Mediterana, are de toate: munţi spectaculoşi, pãduri nesfârşite şi o minuscula parte din Coasta Adriaticii.

Ordinea de tip germanic care domneşte aici,  cu accente mediteraneene pline de bunã dispoziţie şi pace, împletitã cu aromele turceşti  te învãluie şi te inspirã în acelaşi timp.sLOVEnia este o ţarã superbã, cu locuri de poveste, ambiţioasã şi cu vocaţie europeanã. Ea te întâmpinã fãrã gropi în asfalt,
fãrã hârtii aruncate pe jos, fãrã  şoferi nervoşi care sã înjure şi fãrã acorduri de manele care sã rãzbatã la tot pasul de pretudindeni,
 dar cu cu oameni prietenoşi şi zâmbitori,
cu invazii florale multicolore ce inundã clãdirile din fiecare localitate,cu castelele şi cu clãdirile ei cu influenţe renascentiste, baroce sau Art Nouveau,foarte bine conservate şi puse în valoare,

dar şi cu cãsuţele cochete cocoţate pe culmile dealurilor sau ale Alpilor Iulieni.
GPS-ul nostru, un aparat cu multã personalitate, ne duce prin Maribor
al doilea oraş din Slovenia. Aici sunt viile cele mai vechi din lume,care cresc de-a lungul râului Drava,de mai mult de patru secole.
Maribor este un oraş medieval cu puternice influenţe habsburgice. Am poposit pentru jumãtate de orã în Piaţa Central ã

unde am putu admira Catedrala franciscanã din cãrãmidã cunoscută ca Bazilica Sfintei Maria a Milei, o masivă clădire cu două turnuri și trei nave, construită la sfârșitul sec. 19 în stilul bazilicilor romane ,

Coloana Ciumei,
fostul palat al Mariei Tereza.
Primãria dar şi alte clãdiri istorice.
Imagini din partea nouã a oraşului
Prea puţin timp pentru câte are de oferit Mariborul! Întâlnirea cu acest oraş medieval a fost de scurtã duratã datoritã întârzierii şi a distanţei lungi pe care o mai aveam de strãbãtut pânã la destinaţie.
Lãsãm în urmã Mariborul şi plecãm spre Padova. Drumul este pitoresc şi încântãtor fiind strãjuit de:
culmile Alpilor,
de verdele padurilor,
orãşelele cuibãrite la poalele munţilor
şi de castelele impunãtoare cocoţate pe stânci.
Mai facem un popas la o benzinãrie unde alimentãm maşina (Slovenia are şi preţul cel mai scãzut la benzinã dintre toate ţãrile vizitate) şi bem o cafea la restaurantul Marche,care face parte din lanţul elveţian de restaurante cu acelaşi nume şi care sunt prezente in toate parcãrile de pe autostrada slovenã.

Pornim din nou la drum şi ne apropiem cu repeziciune de Italia.Dar…surprizã! GPS-ul nebun, poate şi el impresionat de frumuseţea Sloveniei, ne prelungeşte drumul prin aceastã ţarã,ducându-ne pe drumul cel mai lung, spre Udine ,nu spre Trieste pentru a ne bucura ochii şi sufletul cu priveliştile încântãtoare ale micuţei ţãri.

Se însereazã şi noi suntem tot în sLOVEnia.Acum nu regret acest ocol pentru cã la frontiera cu Italia
avem parte de un apus de soare mirific.
Pãrãsim sLOVEnia cu tristeţe în suflet şi cu promisiunea în gând cã viitoarea vacanţã va fi aici pentru a vedea castelele Sloveniei,peştera Postojna, lacul Bled,coasta Adriaticã,eleganţa Ljublijanei şi tot ce are ea de oferit.
Post Scriptum: Titulatura de sLOVEnia nu-mi aparţine,am gãsit-o pe Internet şi este expresia unei studente care a fãcut studiile în Slovenia,dar am preluat-o pentru cã exprimã sentimentele  care le simţi faţã de aceastã ţarã când o întâlneşti.

2 comentarii:

  1. Frumoasa lectie de geografie, fotografie si impresii de calatorie scrise din suflet.felicitari si spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ce pret avea benzina de unde ati alimentat...?daca mai tineti minte...

    RăspundețiȘtergere

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...