marți, 15 noiembrie 2011

Città murate - Montagnana si Este

Pentru cei care doresc să facã o plimbare prin istorie, Montagnana este oraşul ideal. Uşor de explorat pe jos sau cu bicicleta, oferă monumente, biserici şi muzee de interes.
Situatã la aproximativ 50 de km sud-vest de Padova, cetatea Montagnana este una dintre cetãţile cel mai bine conservate ale regiunii Veneton. A fost construitã între anii 1360-62, de familia Carraresi. Accesul spre interiorul cetãţii este permis de cele patru porţi: Poarta Padova, Poarta Vicenza, Poarta Legnago si Poarta XX Settembre.

Privită din exterior, Montagnana, are aspectul unei veritabile cetăţi medievale, cu ziduri şi turnuri înalte, pregătie să-şi apere oricând locuitorii de pericolele venite din exterior. Oricine păşeşte înăuntrul ei face un salt în timp, într-o eră a cavalerilor şi domniţelor, a regilor şi turnirurilor, a balurilor, dar şi a nesfârşitelor războaie, adicã în Evul Mediu.
Ce caracterizează un oras tipic medieval? Evident, zidurile, care în Montagnana sunt cel mai bine conservate.O vizitã în Montagnana îţi permite să înveţi despre diferite evenimente istorice care au dus la ridicarea zidurilor cetãţii şi construcţia unor clădiri. Printre „Città murate”din Veneto, Montagnana este una care a păstrat cel mai bine zidurile sale medievale, ce dateazã din secolul al XI –lea.
         Secţiuninile de perete din  nordul şi sudul  oraşului se caracterizează prin prezenţa turnurilor, construite dintr-un de material compozit,ceea ce explicã o anumită diversitate de culoare,faţã de secţiuninile simple din caramidã din vestul şi estul cetãţii. Caramida este utilizatã pe scară mai largă în colţuri, la turnuri, în coloane, în creneluri. Grosimea peretelui variază dar, în medie, este puţin mai mică de un metru.Înălţimea zidurilor variază de la 6 la 8 metri.Cea mai mare caracteristica a peretilor este prezenţa celor 24 de turnuri,care permiteau observarea dar şi înlãturarea inamicilor care escaladau zidurile cetãţii.Înãlţimea lor este între 17 şi 19 metri.
Centrul este dominat de Piaţa Maggiore, al cărei plan a suferit influenţele vestitei Pieţe San Marco din Veneţia. Piaţa înconjuratã pe trei laturi de arcade şi clãdiri elegante veneţiene este locul de întâlnire preferat de locuitorii Montagnanei.

 Aici se află Domul Santa Maria Assunta, care nu este un simplu lăcaş de cult, ci reprezintă spiritul acestei aşezări, la ridicarea lui participând întreaga comunitate din Montagnana.Este construit în stil gotic târziu cu influenţe renascentiste.Pereţii interiori sunt împodobiţi cu decoraţiuni elegante,fresce de Giorgione şi picturi de Paolo Veronese.
                                          
Imagini din interiorul Domului Santa Maria Assunta
Clădirea Băncii de Economii din centrul pieţei, în ciuda aparenţei medievale, este un fals din secolul XX.
Bisericile, construcţiile civile, castelele sunt legate între ele de străzi înguste, pietruite ce şi-au păstrat aspectul medieval.
                                            
Plimbare pe stradutele din Montagnana
Iar ca această incursiune în timp să fie completă oraşul merită vizitat în prima duminică din luna septembrie, când are loc Festivalul celor Zece Oraşe, care reînvie turnirul iniţiat în secolul al-XIV-lea, ai cărui protagonişti sunt cei zece cavaleri ai ţinuturilor Montagnanei. Spectacolul este total: parade, întreceri, dueluri, domniţe, cavaleri, regi şi regine, dar şi oameni simplii îmbrăcaţi după moda anilor 1300 creează un tablou al unei lumi cunoscute doar din cărţile de istorie.
                                                       Zidurile cetatii si muzeul din Montagnana
În luna mai are loc La Festa del Prosciutto Dolce ,un festival gastronomic, creat în 1997 şi care atrage anual aproximativ 30 000 de turişti.
Revenirea în prezent nu este dificilă, insă. E de ajuns să priveşti vitrinele magazinelor, maşinile sau cinematograful. Aşa vraja se rupe......
Ne  rãmâne puţin timp şi pentru o scurtã plimbare prin parcul din Este,o altã città murate din regiune Veneto,situat la 15 km de Montagnana.Orãşelul mi s-a pãrut superb în lumina blândã a apusului şi am regretat mult faptul cã nu am poposit decât o orã în acest mirific parc.
                                                        Plimbare prin parcul din Este
Oriunde te-ai duce, Italia e frumoasã. Indiferent ce cauţi, istorie, arhitecturã, culturã, distracţie, shopping sau gastronomie, gãseşti fãrã prea mult efort. Italia îţi intrã pe sub piele, cu agitaţia ei, cu zgomotele, cu gusturile şi delicatesele, cu latinitatea ce respirã prin toţi porii ei.E ca prima dragoste, la prima vedere, pe care nu o uiţi niciodatã.


A rivederci Italia,bonjour France!

2 comentarii:

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...