joi, 10 noiembrie 2011

Padova - Pratto della Valle

Unul din locurile cele mai frumoase din Padova este celebra piaţă Pratto della Valle. Strãduţele înguste se sfârşesc brusc într-o uriaşă deschidere de 90.000 de metri pătraţi, lăsându-mă cu gura căscată în faţa celei mai mari pieţe a Italiei (şi una dintre cele mai mari din Europa, a doua dupã Piaţa Roşie din Moscova).Panorama este incredibilă!



Insula Memmia(doar 20 000 mp)  este astăzi un parc eliptic, împărţit proporţional de două diagonale largi care se intersectează în centru, continuate spre exterior de poduri de piatră ridicate peste un canal cu apă pe marginile căruia, înălţate în piatră, se înlănţuie două şiruri de statui care însumeazã 78 de figuri de marcă ale Padovei.





În antichitate, aici s-a aflat un teatru roman. Ulterior, a servit ca teren de târg. In 1775 a dobândit forma pe care o are şi astăzi: o largă zonă centrală înierbată, înconjurată de un canal străjuit de statui. Conform primului regulament emis în 1776 cu privire la realizarea statuilor, era interzisă sculptarea unor personalităţi încă în viaţă pe atunci, precum şi cea a sfinţilor, iar condiţia fundamentală era ca activitatea celor reprezentaţi să fi avut legătură cu viaţa oraşului. Printre aceste statui, cea a celebrului filosof şi scriitor roman Cicero, a lui Antonio Savonarola, condotier, sau a lui Francesco Luigi Fanzago, medic italian. Singura excepţie o face existenţa unui bust, cel al poetei Gaspara Stampa, culcata la picioarele statuii care îl reprezintã pe sculptorul Andrea Briosco.
Statuile sunt luate în administrare de bogaţii Padovei.Fiecare persoanã cu stare din Padova îngijeşte câte o statuie şi este foarte mândrã de acest lucru deoarece, astfel i se recunoaşte statutul de persoanã importantã.





Pe una din laturile uriaşei pieţe se ridică excepţional de frumoasa clădire numită Loggia Amulea, în faţa căreia străjuieşte Dante, iar în partea opusă, traversând parcul, călătorul rătăcitor găseşte adăpost sub aripa Sfintei Giustina






Circulaţia este permisă pe câteva benzi pe cercul exterior, delimitată cu ajutorul unor pietre de partea centrală.
E un loc liniştit, unde vii sã te relaxezi, departe de zgomotul oraşului sau al Pieţei Sfinte, aflatã la doar câţiva paşi de acest spaţiu imens, dar care nu m-a impresionat profund. E curat, e linişte, e frumos şi…atât!





Cu o istorie bogatã în spate, Padova este unul dintre acele oraşe europene unde te poţi pierde pe strãduţele înguste şi întortocheate, care par pietonale, strãjuite de clãdiri cu arhitecturã veche, magazine pitoreşti şi terase îmbietoare.
Padova, capitala provinciei cu acelaşi nume, din regiunea Veneto, este unul din cele mai importante oraşe artistice ale Italiei. Are în spate 3.000 de ani de istorie. Este un oraş aflat între zidurile unei cetãţi, întins de-a lungul râului Bacchiglione şi situat la jumãtatea drumului dintre Verona şi Veneţia.
Dupã-amiaza e rezervatã vizitãrii unor oraşe-cetãţi, aflate în apropiere de Padova. Alte surprize ne aşteaptã!
Cu siguranţã voi reveni în Padova-oraşul îngerilor pentru a vedea ceea ce-mi doream- Capela Scrovegni, numitã şi Capela Arena,scãldatã în albastrul uimitor al lui Giotto sau cea mai veche Grãdinã Botanicã din Europa şi tot ceea ce mai are de oferit acest oraş plin de culoare, poezie,arhitecturã şi istorie !


Pentru vizualizare click pe imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...