Așezat la intersecția celor mai importante rute care leagă Coasta Adriaticii de Europa Centrală, Zagreb sau Plava Grad (oraşul albastru, nume care cred că are legătură cu mijloacele de transport în comun care au culoarea albastră),
aşa cum le place locuitorilor Zagrebului să-şi "alinte" oraşul, este situat la circa 1000 km distanță de București și la 1148 de km de Roman, locul de unde am plecat în această vacanță.
Situat la poalele muntelui Medvednica, de-a lungul râului Sava, Zagreb este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, prima atestare scrisă a regiunii datând din anul 1094.
La întoarcerea din
superba Opatija am oprit pentru două nopți în Zagreb, unde ne-am cazat la un
apartament în regim hotelier situat în centrul istoric al Gornji Grad (Orașul
de Sus).
Apartamentul Radiceva 3*, cotat ca excepțional de către turiștii care i-au trecut pragul, cu un scor
de 9,7 , l-am rezervat, ca de obicei, pe booking.com, pentru un preț de 117 euro/2 nopți (58,5 euro/noapte).
Am parcat mașina la o parcare publică din apropiere și am plătit 120 kuna/2
zile (aprox. 16,18 euro).
Situat în inima orașului Zagreb, foarte aproape de principalele atracții turistice, apartamentul Radićeva este la doar câțiva pași de Piața Principală, strada comercială Ilica, piața pitorească Dolac și Catedrala din Zagreb.
O stație de tramvai se
află în Piața Principală, la 260 de metri de apartamentul Radićeva. Numeroase
baruri și restaurante, precum și un magazin alimentar pot fi găsite în
apropiere. Gara Centrală din Zagreb este la 1,7 km distanță.
Apartamentul, situat într-o clădire istorică din centrul vechi al Zagrebului, mobilat și decorat elegant, îți creează o senzație de confort și de intimitate, dar și de relaxare încă din clipa în care gazda amabilă și prietenoasă îți deschide ușa și te invită să-i fii oaspete.
Situat la primul nivel al clădirii în care intri pe o poartă masivă din lemn, pe Radićeva ulica 25, Gornji Grad, 10000 Zagreb, Croaţia, apartamentul Radiceva, cu o suprafață de 45 mp, îți oferă o cameră mare și luminoasă, care te impresionează prin rafinamentul cu care este decorată: parchetul vechi, lustruit impecabil, statueta sculpată în lemn de măslin(cred), soba de teracotă cu rol decorativ (apartamentul este dotat cu centrală termică și radiatoare), lucrările de grafică ce ornamentează încăperea, petele de culoare care scot în evidență mobilierul și pereții de un alb strălucitor.
Garsoniera cuprinde zona de odihnă cu un pat dublu, foarte comod, cu perne, pilote și lenjerie de calitate și extrem de curate și o zonă de relaxare formată din canapea, fotoliu, măsuță de cafea, rafturi încastrate în perete pe care se odihnesc obiectele decorative și o comodă pe care este amplasat televizorul cu ecran plat.
În interiorul camerei este și un dressing în care veți găsi o masă și un fier de călcat.
La intrarea în
apartament se află o încăpere delimitată în zonă de luat masa, chicinetă și
baie.
Chicineta este dotată cu plită electrică, cuptor cu microunde, frigider, în care gazda ne-a lăsat o cutie de suc natural, chiuvetă și un dulap unde sunt depozitate vesela, ustensile necesare preparării unei mese, dar și o sticlă de ulei, condimente, cafea, ceai, zahăr. Tot acolo se găsește un prăjitor de pâine, un aparat pentru prepararea de ceai/cafea și fierbătorul electric.
Chicineta este dotată cu plită electrică, cuptor cu microunde, frigider, în care gazda ne-a lăsat o cutie de suc natural, chiuvetă și un dulap unde sunt depozitate vesela, ustensile necesare preparării unei mese, dar și o sticlă de ulei, condimente, cafea, ceai, zahăr. Tot acolo se găsește un prăjitor de pâine, un aparat pentru prepararea de ceai/cafea și fierbătorul electric.
Baia, deși micuță, respectă și ea tendința apartamentului și este înfrumusețată cu obiecte ceramice decorative și este dotată cu uscător de păr, prosoape și articole de toaletă gratuite.
Apartamentul oferă acces gratuit la internet WiFi.
Și pentru ca să nu-ți
lipsească nimic găsești papuci de casă, umbrele, dar și pliante și hărți care
să-ți facă șederea și deplasarea cât mai plăcută în acest oraș primitor cu
oameni frumoși la chip și la suflet.
Cu siguranță vom reveni în acest oraș primitor, considerat ca un mare living urban, mai ales că nici nu am vizitat tot ceea ce doream.
Zagrebul este cunoscut printre localnici ca orașul cu cel mai mare „living public”, datorită faptului că este ”foarte confortabil”, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Când afară vremea devine favorabilă, oamenii ies din case și locurile publice devin astfel aglomerate, iar oamenii petrec mai mult timp acolo decât în propriul living.
Străzile, piețele și terasele sunt considerate cele mai bune locuri pentru a petrece timpul liber, pentru a bea ceva și a interacționa cu oamenii. O senzație care îl face pe turist să se simtă ca un localnic autentic.
Despre fascinantul și relaxantul Zagreb voi povesti într-un articol viitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu