sâmbătă, 25 iulie 2015

Restaurantul ”Flavour” - aroma mâncărurilor grecești din PaleokastritsaGastronomia definește cultura fiecărui popor. Bucătăria greacă are o tradiţie de peste 4000 de ani, iar în 330 î.H., Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii.

 Rafinamentul gastronomic este o noţiune  străină bucătăriei greceşti care se distinge prin bucate simple, hrănitoare şi săţioase.Mâncarea grecească este cunoscută în lume datorită gustului autentic, a aromelor specifice și a culorilor vii.


Cât am stat în Grecia, am mâncat numai la restaurantele de tip tavernă şi estiatorio, considerate ca niște simboluri ale turismului grecesc. Taverna şi estiatorio sunt definitorii pentru mâncarea grecească tradiţională, la preţuri modice. Cu doar câteva mese, rareori mai multe de 20-30, ţinute de o singură familie, acestea sunt preferatele turiștilor . Mâncarea delicioasă, serviciul atent şi grija pentru detalii, plus personalitatea distinctă şi bine conturată a proprietarului sunt atuurile acestora.

Grecii au un adevărat cult pentru mâncare. Ei nu mănâncă niciodată pe fugă. Lor le plac mesele servite în aer liber, seara târziu, pe îndelete, stropite cu un vin la carafă sau cu un ouzo. Mesele încep de obicei cu "mezés" (μεζές), mici îmbucături ce au rolul de a deschide apetitul, servite nu ca porții individuale, ci pe platouri pentru intreaga masă. La taverne și restaurante, apa este întotdeauna servită din partea casei, dar, în funcție de comandă, puteți să primiți din partea casei și alte preparate.

Toate acestea le-am regăsit, într-o bună zi în Paleokastritsa la ”Flavor”, o combinație reușită între estiatorio și tavernă.

Restaurantul ,o afacere de familie, este un loc micuț, cochet și foarte prietenos.Cocoțat pe drumul ce duce spre Lakones, restaurantul este ferit de aglomerația din stațiune. Cu toate acestea, uneori este destul de dificil să găsești o masă liberă. Faima restaurantului ”Flavour” depășește cu mult spațiul terasei care se dovedește a fi redus față de numărul clienților dornici de a mânca o mâncare gustoasă și la prețuri modice .Încă de la intrare te întâmpină zâmbitoare doamna Katerina, o grecoaică mucalită și foarte prietenoasă. Domoală, ca mai toți grecii, glumeața Katerina te ajută mereu să faci alegerea cea mai bună . Există în atitudinea ei o serviabilitate  care nu este nici umilință, nici prefăcătorie. Are în priviri și în atitudine acea mândrie specifică poporului grec. Și, în plus, zâmbește mereu. Îți spune glume și povești,  și  până te hotărăști ce să comanzi, îți aduce un pahar cu apă rece, apoi  te servește cu aperitive din partea casei: bruschete cu roșii, ulei de măsline și usturoi, pastă de măsline, salată de icre, unt și pâine. Sunt binevenite acele ”μεζές”  pentru că durează până să primești ceea ce ai comandat și asta se întâmplă pentru că mâncarea se prepară pe loc, din ingrediente foarte proaspete.Mesele sunt acoperite cu fețe de masă cadrilate în culori vesele, cu plante ornamentele în mici ghivece ceramice și cu  lumânări decorative. Este o atmosferă caldă, de familie.

 

Printre aperitivele și poveștile doamnei Katerina timpul trece mai ușor și, în final, își fac apariția și felurile principale, gustoase, bine făcute și de dimensiuni impresionante. Totul este însoțit de un pahar de vin din producția proprie, de fresh-uri sau de tradiționala bere Mithos, după preferințele fiecăruia.


 

Când credeam că am terminat festinul, doamna Katerina apare cu un platou mare pe care tronau minunatele baclavale,fabricate în patiseria proprie, câte 4 bucăți pentru fiecare persoană. Abia mai puteam înghiți, dar asemenea delicatese nu se lasă în farfurie.

Apa, aperitivele, pâinea, desertul, amabilitate și zâmbetul Katerinei au fost din parte casei, iar pentru ceea ce am comandat, mâncare și băutură pentru 4 persoane, am plătit 48 de euro (fără bacșiș), pentru care am primit și nota de plată și bon fiscal.

La ”Flavor” vii ca simplu client, dar pleci ca prieten. Din acea zi, când treceam prin fața restaurantului, doamna Katerina ne zâmbea și mereu avea cateva cuvinte de amabilitate pe care ni le spunea, in engleză evident, pentru că în Grecia mai toată lumea vorbește engleza.


Am revenit în ultima seară la ”Flavor”, unde doamna Katerina ne rezervase încă de la prânz o masă la fel de frumos aranjată ca și în prima zi când i-am călcat pragul. Nu credeam că vom primi din nou un platou cu ”mezes”, gândindu-ne că odată ce am devenit clienți nu vom mai beneficia de același tratament. Ei bine, ne-am înșelat!  Ritualul a fost același: apă, zâmbete, glume, platoul cu aperitive și solicitudinea doamnei Katerina. De data aceasta Katerinei i s-a alăturat și fiul ei, la fel de amabil și de binevoitor.


Katerina este mereu de ajutor în alegerea meniului, recomandându-ti cea mai bună variantă și, împreună cu fiul ei, te face să te simți ca un oaspete de seamă venit în vizită, simțindu-se onorată de faptul că am ales din nou restaurantul ei.


Aflând că e ultima seară în Paleokastritsa, Katerina ne-a servit tot din partea casei un desert special, adus pe o farfurie de sticlă, compus dintr-o baclava cu cremă, înghețată și smochine. A fost delicios!


Și de această dată nota de plată, însoțită de bon fiscal, a avut aproximativ aceeași valoare - 48 de euro.

Restaurantul ” Flavor” este diferit de celelalte restaurante și taverne din Paleokastritsa în ceea ce privește atmosfera și atitudinea minunatei familii care conduce afacerea și chiar și în privința prețurilor, care sunt mai mici decât in restul stațiunii.


Recomandarea mea este ”Chef`s salad”, o salată făcută într-un pepene galben tăiat în jumătăți, cu prosciutto crudo, șuncă, roșii, rucola, miezul de la melon, brânză și nu mai știu exact ce. Are un gust demențial și arată la fel! Yami, yami!


 Restaurantul ”Flavor” ne-a fost recomandat, de altfel, de gazda noastră, Katoussa, iar la finalul sejurului, unul din regrete a fost acela că nu l-am descoperit mai devreme.Katerina cu micuțul ei restaurant, alături de Katoussa cu minunata ei casă de vacanță vor rămâne printre amintirile frumoase legate de Paleokastritsa, care mi-au făcut sejurul în insula Corfu mult mai plăcut !


Dacă ajungeți în Paleokastritsa, nu ezitați mergeți cât mai repede la ”Flavor”! Nu veți regreta! Katerina vă așteaptă zâmbitoare, amabilă și cu mâncare foarte bună la prețuri mici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...