miercuri, 22 iulie 2015

Katoussa, casa cu nume de fată - Cazare recomandată în Paleokastritsa, CorfuKatoussa, casa cu nume de fată


Abia m-am întors din Grecia. A fost minunat! Dar nu despre Grecia și despre vacanța de anul acesta vreau să vă povestesc acum, ci despre o casă de vacanță cu nume de fată: Katoussa.Anul acesta am ales să-mi petrec vacanța în insula Corfu, mai precis în Palaiokastritsa, cum spun grecii sau Paleokastritsa, așa cum este cunoscută stațiunea în agențiile de turism.

Denumirea italiană a insulei, păstrată până astăzi – Corfu - provine dintr-un cuvânt bizantin care înseamna “orașul piscurilor”, aluzie la cele douâ vârfuri din orșul vechi.Numele  grecesc  – Kerkyra-  este legat de două simboluri marine foarte cunoscute – Poseidon si Asopos. Conform legendei, Poseidon s-a îndrăgostit de frumoasa nimfă Korkyra, fiica lui Asopus și a nimfei Metope și a răpit-o, așa cum procedau în general zeii. Korkyra a fost dusă intr-o insula fără nume, iar Poseidon a decis să îi împrumute acestei insule numele iubitei sale. Copilul pe care l-au avut cei doi s-a numit Phaiax, la fel și locuitorii insulei.

Insula Corfu este prezentă în mitologia greacă, de ea legându-se numeroase legende. Se spune că acesta este locul în care Hercule a iubit-o pe Naiada Melite, înainte de a-și începe muncile. De asemenea, Corfu a fost refugiul argonauților, iar în Odiseea lui Homer, Corfu este insula în care Ulise o întălnește pe Nausica, fiica regelui Alkinoos.


Mitologia și literatura greacă au fost niște prezențe constante în copilăria și adolescența  numeroaselor generații, așa că fiecare știe câte ceva despre zeitățile grecești și cred că acestea contribuie, alături de natura care a fost generoasă, la faima Greciei.

Vacanța am planifict-o din perioada iernii, când gerul și zăpada de afară mă îndemnau să visez la țărmurile însorite ale Greciei. Am ales Corfu datorită istoriei dar și datorită faptului că este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Plantaţiile de măslini, lămâi sau chiparoşi, lanţurile muntoase şi apele cristaline alcătuiesc un peisaj încântător, impresionant.

 Corfu a fost și locul unde și-au dat întâlnire zeul Ahile și Împărăteasa Sissi, dar şi decorul  unor filme celebre precum “Laguna albastră” sau “For your eyes only”, din franciza James Bond.

Mult prea multe motive pentru a opta pentru CORFU!

Am ales  Paleokastritsa pentru peisajele mirifice, nu pentru distracții pentru că acest sătuc, numit pretențios stațiune, îți oferă priveliști care îți taie respirația. Paleokastritsa este o combinație fericită între munte, mare și climat mediteranean.

Cazarea am căutat-o, ca de obicei,  pe site-ul binecunoscut http://www.booking.com.

În Paleokastritsa, la un buget destul de modest ca al nostru, nu m-a impresionat nimic în mod special, dar mi-a atras atenția o locație cu nume de fată: Katoussa.

Katoussa este o casă de vacanță construită pe coastă, într-un mediu natural sublim. Măslinii și chiparoșii conviețuiesc în bună înțelegere cu piersicii, prunii, lămâii, caișii, bananierii dar și cu ficușii uriași sau cu speciile de conifere a căror denumire nu o cunosc. 

Florile, arbuștii si speciile arboricole diverse alcătuiesc un biotop terestru interesant care te îndeamnă la relaxare, la visare, la tihnă dar și la explorare. Este un mediu natural complex, completat de o priveliște amețiroare asupre golfurilor cu ape limpezi și de culoare azurie sau verde-smarald  din Paleokastritsa.Katoussa este o casă de vacanță care își impresionează oaspeții cu priveliști spectaculoase asupra  Mării Ionice și a golfurilor din jur, fiind situată pe un deal, într-o zonă plină de verdeață.Am ales Katoussa nu fără temeri, deoarece această proprietate a fost introdusă pe booking în luna mai, cu doar 2 săptămțni înainte de a face rezervări. Nu avea comentarii  și nici vreun scor după care să te ghidezi, dar fotografiile proprietății postate m-au atras de la prima vedere, așa că mi-am spus: De ce nu? Mai ales că nu ni s-au cerut date despre card și nici vreun avans.

Casa arată întocmai ca pe booking și asta mi-a plăcut de cum i-am trecut pragul. Uneori imaginile postate în ofertele de pe booking nu sunt conforme cu realitatea. Nu este cazul proprietății Katoussa.


Galeria completă cu fotografii se găsește pe pagina de facebook a blogului https://www.facebook.com/media/set/?set=a.986215514764448.1073741850.209415662444441&type=3
 

Casa este compusă din 2 dormitoare, living, bucătărie dotată cu tot ceea ce ai nevoie: veselă, aragaz și cuptor atât pe gaz cât și electric, mașină de spălat vase, prăjitor de pâine, frigider și absolut tot ceea ce ai nevoie într-o bucătărie. Există o zonă de luat masa și una de relaxare, un șemineu frumos completează imaginea de cămin primitor. Internetul prezent în toată casa te ajută să păstrezi legătura cu cei dragi, televizorul te ține la curent cu noutățile, iar CD player-ul îți oferă posibilitatea de a asculta muzica preferată.

Casa are un balcon orientat spre pădurea din jur și spre golfurile din Paleokastritsa, dotat cu mobilier de terasă pentru a putea admira priveliștea care-ți taie răsuflarea.În partea opusă există un patio(Curte interioară pavată, înconjurată cu arcade, specifică palatelor spaniole) unde sunt șezlonguri, un duș de grădină, dar și un grătar cu cărbunii pregătiți,  masă pe care mereu se afla o față de masă impecabilă, scaune și dispozitive ornamentale pentru spirale contra țânțarilor. Pentru că da, cu atâta vegetație în jur, există țânțari. Dar gazda se ocupă de tot.
Casa este decorată cu gust, existând și piese de mobilier vechi, dormitoarele sunt mobilate simplu,  în culori vii, dar cu mobilier funcțional. Totul este in armonie.


  Katoussa este... acasă.


Singurul incovenient este distanța. Katoussa se află la 1,6 km de plajă și din acest motiv este nevoie de mijloc de transport personal sau închiriat( mașină, scuter, ATV – toate se pot închiria din stațiune). Dar priveliștea și dotările casei sunt mai presus de orice, așa că merită din plin închirierea acestei proprietăți. În casă se pot caza  4-6 persoane, pentru că pe lângă cele 2 dormitoare, în living există 2 divanuri care pot fi folosite ca paturi de dormit.

Curățenia se făcea zilnic de către o persoană angajată pentru această activitate, iar lenjeria și prosoapele s-au schimbat de 3 ori în 7 zile de sejur.

Toate aceste dotări se pot achiziționa pentru doar 80 de euro/noapte. Fiind 4 persoane, cheltuiala cu cazarea a fost mai mult decât convenabilă.


Am lăsat la urmă impresiile despre gazda noastră, doamna Katoussa. Gazda, o doamnă extrem de prietenoasă și de drăguță este o persoană care-și tratează oaspeții ca pe niște prieteni veniți în vizită. Deoarece am pierdut ferryboat-ul din Igoumenitsa și timpul trecea, doamna, care vorbește foarte bine engleza, ne-a sunat să ne întrebe dacă s-a întâmplat ceva și să se intereseze despre ora la care ajungem pentru a ne aștepta să ne conducă la proprietate.

 La proprietate am fost așteptați cu o sticlă de vin și cu prăjituri, iar pe la mijlocul sejurului am fost tratați cu o sticlă de uzo (Băutură alcoolică tare, peste 24 la sută alcool, de tip rachiu, obţinută din distilarea borhotului de migdale. Este specifică Turciei si Greciei. Se consumă în amestec cu apă, ocazie cu care din limpede devine alb-lăptoasă.).Pe tot parcursul sejurului, doamna Katoussa ne-a oferit informații despre împrejurimi și despre excursiile care se pot face. Am primit de la gazdă o hartă a insulei și pliante cu ofertele de croaziere și seri grecești pe care era trecut numele ei, ceea ce ne-a adus un discount la închirierea unei bărci pentru mini-croaziera prin golfurile din împrejurimi, dar și prioritate la rezervarea unei mese la seara grecească sau la restaurantul Flavour(despre care voi scrie într-un alt articol) pentru că acolo toată lumea o cunoaște pe Katoussa, gazda noastră apreciată de toată lumea în Paleokastritsa.Jovială, mereu cu zâmbetul pe buze și dornică de a-și face oaspeții să se simtă cât mai bine,doamna Katoussa îți devine prietenă foarte repede și este un model de ospitalitate grecească.


La plecare, alături de urările frumoase pe care ni le-a făcut, Katoussa ne-a dăruit și mici suveniruri specifice zonei, iar la câteva zile după plecarea noastră ne-a trimis un SMS prin care eram întrebați despre cum am călătorit și dacă am ajuns cu bine acasă. Toate acestea m-au impresionat și m-au făcut să doresc să mă reîntorc în Paleokastritsa, la Katoussa.Odată ce ai ajuns în insula Corfu, nu vei reuși niciodată să o mai uiți cu adevărat, pentru că orice ai face, Corfu rămâne cu tine, în amintire, în vise, în speranțe. Cred că fiecare turist care ajunge aici poartă în suflet o bucățică din Corfu pe care  o va duce cu sine până la sfârșitul vieții.„…pe măsură ce Grecia pătrundea tot mai adânc în fiinţa mea, simţeam că misterioasa substanţă a pământului său şi a mării este muzicală. În fiecare clipă peisajul se schimbă, fără să bagi de seamă, rămânând mereu acelaşi, îşi unduieşte frumuseţea şi se reînnoieşte. Este o profundă unitate şi, în acelaşi timp, o diversitate fără încetare reînnoită.” Nikos Kazantzakis – „Raport către El Greco”Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...