duminică, 9 decembrie 2012

Prima intalnire cu Franta-Goncelin


Franta ma bantuie inca din adolescenta.Am iubit aceasta tara cu toata fiinta mea.I-am invata limba si i-am citit scriitorii.In adolescenta mea,o excursie in Franta mi se parea un lucru imposibil de realizat si din acest motiv citeam tot ce-mi cadea in mana despre aceasta tara.Stiam atat de multe lucruri despre Franta,incat putea sa ma plimb zilnic ,in imaginatia mea,pe stradutele din Paris sau sa-i vizitez castelele si totul parea aievea.
Cand am ajuns in Franta,emotia m-a cuprins dupa primii kilometri strabatuti.Eram ca un copil in Ajunul Crciunului,minunandu-ma de tot ce vedeam in jurul meu si asteptand cu infrigurare sa descopar  si urmatorele cadouri  dorite de o viata.La toate acestea se adauga si nerbdarea de a o reintalni pe fata cu nume de prajitura,Amandine,fata care a facut parte din familia noastra timp de un an.

Franta este cea mai vizitata tara din lume. Are tot ceea ce-ti poti dori intr-o vacanta: un oras cunoscut de toata lumea,Paris, plaje frumoase pe coasta Mediteranei, a Oceanului Atlatic, a Golfului Biscaya si mai multe monumente decat orice alta tara din lume. Pentru prima excursie in Franta,insa,obiectivele noastre erau altele.
Destinatia noastra a fost Goncelin,o comuna din regiunea Rhône-Alpes.Regiunea Rhône-Alpes este una din cele 26 de regiuni ale Frantei.Capitala regiunii este Lyon si regiunea cuprinde 8 departamente. 

Goncelin
Regiunea :Rhône-Alpes
Departement :Isère
Altitudinea intre  242m - 1278m
Suprafata: 1436 hectares
Numar de locuitori: 2198
Goncelin  este un orasel micut si dragut,situat in centrul zonei rurale. Situata în Valea Grésivaudan, localitatea  are o suprafață totală de 1436 de hectare între campii si munti.Satul oferă o priveliște uluitoare a Masivului Chartreuse si predispune la multe plimbări prin padurea Belledonne.Goncelin este centrul districtului format din 12 comune si are o pupulatie de aprox. 22oo de locuitori.
Marginit de Isère,oraselul are avantajul de a fi situat in apropierea axelor principale de transport dar si la mica distanta de doua mari orase-Grenoble si Chambéry ,aflandu-se la aprox.30 de km de Goncelin.
Centrul localitatii este despartit de cartierele rezidentiale(numite de ei catune=hameaux) prin stradute inguste si pietruite,care dau oraselului o atmosfera intima si primitoare.

Putina istorie
Prima atestare documentara a localitatii a fost facuta in 1080,cand a fost mentionata existenta bisericii din Goncelin si a cimitirului.
Castelul din Goncelin a fost construit in sec.al XIII-lea si a avut, de-a lungul timpului,mai multe destinatii. Bonaparte I a infiintat aici Garnizoana Jandarmeriei cu scopul de a recupera dezertorii.Intre cele doua razboaie mondiale,Castelul Goncelin a servit drept scoala,pensiune sau ca loc de cazare pentru muncitorii imigranti.
In 1250,calugarii au devenit proprietarii pasunilor de pe Masivul Chartreuse ,dincolo de raul Isère. Calugarii au manifestat un interes deosebit pentru Goncelin si mai ales pentru podul ,care era la acea vreme singurul punct de trecere peste Isère,facand legatura intre Grenoble si Montmélian.
In 1372,castelul este fortificat,construindu-se patru porti de acces in interior,porti care au  rezistat distrugerii zidurilor din 1650.
In 1750 au fost inundatii mari care au distrus podul din Goncelin.Timp de 80 de ani, podul nu a fost reconstruit  afectand ,astfel, activitatea economica a comunitatii.In 1827 alte inundatii s-au abatut asupra Goncelinului,provocand moartea a 20 de persoane si distrugand 40 de case.Paraul Rif,cel care a produs aceste inundatii,a fost canalizat si i s-a modificat cursul,curs ce se pastreaza si azi.
Un singur pod de lemn,cel din Chaney,permitea legatura cu poarta de est a localitatii.Ulterior,in sec. XIX,au fost construite Podul Morii si Podul Tabacariei.
In 1832 au fost puse in functiune cele trei fantani publice: fantana Breuil,fantana de la Poarta Mare si fantana din fata bisericii.
In 1847 a fost construit un pod suspendat peste Isère.
In 1861 au fost cedate terenuri pentru construirea caii ferate Grenoble - Montmélian.
De-a lungul timpului,Gonceline a fost marcat de transhumanta; pana in anii `70 in gara din Gonceline soseau turme de oi din Provence pentru a-si petrece vara pe pasunile din zona localitatii.
Un pic de geografie
Gonceline este centrul districtului compus din 10 localitati si este situat la 30 de km de Grenoble,la 10 km de Pontcharra si  la o altitudine de 242 m.Oraselul este situat pe malul stâng al raului Isère, ocupă spatiul cuprins  între Isère și primele  vârfuri ale masivului Belledonne.Teritoriul sau se intinde pe 1436 de hectare,din care 59% sunt acoperite de paduri.
Gonceline este inconjurat atat de campii cat si de peisaje montane,ceea ce-i confera multiple posibilitati. Comuna este inconjurata de numeroase catune: Sollières=pamant insorit, la granita cu Saint Pierre d’Allevard, Ruche=stupul in sud,  Fontcouvert  supranumit « la fonte Copetum des romains », unde sunt situate casele fortificate, Le Champet,  Montpensard, Les Côtes si, in extremitatea sudica, Villard Bozon.
In apropiere se afla orasele Le Cheylas, le Touvet, Tencin, Theys, Saint Pierre D’Allevard si Moretel de Mailles.
De la 1012 suflete,cat numara Goncelin in 1698,s-a ajuns in 2006 la 2198 de locuitori.
Educatie
In localitate exista o gradinita si o scoala primara.Exista si un sistem de after school,de dimineata,Garderie périscolaire du matin”,deschis intre 7,30-8,30, avand urmatoarele tarife: 2h- 4,50€, 1h30 - 4,00€, 1h- 2,50€, 30 min- 1,50€, 15 min- 1,00€.
Din 2009,primaria in colaborare cu profesorii, asigura ajutor la efectuarea temelor elevilor din scoala primara.Serviciul este asigurat in incinta gradinitei,zilnic intre 17h - 17h45.Elevii sunt preluati de la scoala si condusi spre locul de efectuare a temelor,primesc o gustare si sunt preluati de catre profesorii de sprijin.Intr-o sedinta sunt admisi doar 12 elevi iar pretul este de 5€ si include gustarea, efectuarea temelor si ingrijirea pana la ora 18,30.
In septembrie 2004,in Gonceline si-a deschis portile cel mai nou colegiul din vale,” Le Collège Icare”,locul unde isi desfasoara activitatea si gazda noastra,Amandine si gazduieste 550 de copii din orasele vecine: Goncelin, les Adrets, Hurtières, Tencin,  Pierre, Champ prés Froges si Morêtel de Mailles.   Colegiul dispune de clase D’UPI (Unité Pédagogique d’Intégration), care permit accesul in invatamantul de masa a persoanelor cu handicap pentru a primi o educatie potrivita varstei, abilitatilor si a handicapului  lor.
Miercuri după-amiază, pentru cei care doresc să practice un sport (ciclism, schi, snowboarding, volei, baschet, handbal, dans ...), există asociații sportive a colegiului, afiliat cu UNSS,care ofera posibilitatea practicarii sporturilor preferate.
Informatii despre colegiu gasiti aici http://www.ac-grenoble.fr/college/goncelin.icare/
Toate colegiile din Franta dispun de conditii deosebite de studiu si au o arhitectura deosebita, ultramoderna  (parca ar mall-uri,asa cum le-a caracterizat fetita mea).
Activitati extrascolare
Copiii din Gonceline,dar si din comunele invecinate,au la dispozitie un centru intercomunitar pentru petrecerea timpului liber.Cu o capacitate de 150 de locuri, centrul primeste copii cu varste cuprinse intre 3 si 13 ani,miercurea si in timpul vacantelor scolare.Centrul functioneaza cu 6 angajati, sprijiniti de o echipa sezoniera  de animatori.Transportul copiilor la centru este asigurat gratuit si se efectueaza curse intre comunele invecinate dimineata si seara.
In localitate exista si o biblioteca,amenajata pe 3 sectoare: adulti,copii si documentare. Copiii , adolescentii dar si adultii pot  gasi o mare colectie de cărți de benzi desenate, romane variate, albume, documentare, cărți, casete audio, jocuri carti.
Fiecare cititor poate împrumuta 4 căr
ți pentru o perioadă de 3 săptămâni.
Biblioteca organizeaza ,pe tot parcursul anului,seri de divertisment (povesti de seara),cu tarife cuprinse intre 15 pentru 1 adult sau 25 € pentru  o familie.
Timp liber
In valea Grésivaudan, pe un drum marcat de istoria printilor si cavalerilor medievali, s-a amenajat un restaurant ,«Le Clos du Château », intr-o casa veche,construita in secolul al XIII-lea.Acolo te poti bucura de caldura unui imens semineu in timpul iernii sau de blandetea aerului din parc,pe timpul verii.In restaurant se organizeaza pranzuri de afaceri,mese in familie,nunti sau alte evnimente.Detalii despre restaurant se gasesc aici http://www.closduchateau.fr/  . Drumul pana la restaurant se face prin padure,este foarte frumos iar privelistea asupra vaii este minunata.
Transport
De cand Gonceline a intrat in Comunitatea  Comunelor Grésivaudan, s-au creat noi rute de transport. Autobuzele asigura legatura intre Gonceline si satele invecinate.
In anul 2000 s-a dat in functiune gara din Gonceline,fiind o adevarata placa turnanta de transport in Valea Grésivandan.
Asistenta sociala
Varstnicii singuri constituie o prioritate pentru comunitate si beneficiaza de un camin de batrani,unde pot fi gazduite 24 de persoane in  17 camere single si 7 studiouri. Aici ei beneficiaza de asistenta medicala si fizioterapie,de masa,ingrijire si de divertisment.
Mai multe informatii despre comuna Goncelin gasiti pe site-ul oficial  http://www.goncelin.fr/
 Impresii despre Franța în emisiunea realizată la televiziunea TopAll Tv din Roman. 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...