duminică, 21 august 2011

Padova - partea I

Am ajuns în Padova târziu, pe la 11 P.M.(24 ora României),dupã un drum lung, de peste 1000 de km.,


obosiţi, cu trei abateri de la traseu, neprogramate dar datorate GPS-ului nebun,care a avut personalitate în alegerea traseului.

GPS nebun

Speram ca la finalul zilei sã ajungem la destinaţie mai repede. Dar…surprizã! Din nou GPS-ul a ales varianta cea mai complicatã.Dupã vreun sfert de orã de rãtãcit pe strãduţele înguste ale Padovei, printre zeci de motociclişti şi forfota vieţii de noapte,oprim maşina , neregulamentar, în mijlocul unei pieţe şi ne sunãm  rudele  şi le descriem locul în care ne aflam.Din fericire pentru bugetul nostru, gazdele noastre au ajuns foarte repede la noi şi ne-au scos din locul nepermis în care ne aflam,ducându-ne la locuinţa lor.



Puteam rãsufla uşuraţi! Ziua,sau mai bine zis noaptea, s-a încheiat cu un festin culinar de care ne-am bucurat din plin.



Mi-am dorit sã vizitez oraşul în care Shakespeare a fixat acţiunea piesei “Îmblânzirea scorpiei” sau “locul de naştere al artelor”cum l-a numit acelaşi dramaturg,încã de anul trecut.Padova este un amestec de civilizaţie veneţiană, cu cea romană, medievală, renascentistă
Padova, capitala provinciei cu acelaşi nume, se aflã în regiunea Veneto, din nordul Italiei, de-a lungul râului Bachiglione. Provincia Padova se află într-o zonã de câmpie, delimitată de lanţurile muntoase ale Alpilor, iar pe de altă parte, de colinele Euganee. Este un loc traversat de râuri, canale şi torente. Atmosfera medievală se păstrează şi astăzi între zidurile sale. Oraşul este înconjurat de două cercuri de ziduri, cu 28 de porţi de intrare, dar caracteristica lui sunt porticurile. Un oraş născut în 1184 î.Ch., care în epoca romană purta denumirea „Patavium" şi era considerat de către Strabon  unul dintre cele mai bogate oraşe ale imperiului.
Padova este  ofertantã pentru iubitorii de arhitecturã, istorie şi arta. Sunt muzee, palate, poduri, peisaje încântãtoare sau  poţi afla câte ceva despre oameni celebri care şi-au legat  existenta de acest oraş. Deşi este unul dintre cele mai interesante oraşe ale Europei, numãrul turiştilor este mai mic decât în Veneţia sau Roma. Cu o istorie bogataã în spate, Padova este o oazã de tihnã, este “întâlnirea dintre frumuseţe şi spiritualitate”.





























Bloc social locuit de marocani

Oraşul este cunoscut ca un important centru cultural, cu o renumită universitate, L'Universita degli Studi di Padova,


ridicată în 1222, ca urmare a migrãrii unui grup de profesori şi studenti de la Universitatea Bologna. Aceştia doreau cursuri mai originale şi o libertate academicã, refuzatã la Bologna. Aici au studiat Pico della Mirandola, Copernic, Torquatto Tasso. Tot în Padova s-au refugiat Galileo Galilei şi, în urmă cu două secole, Francesco Petrarca. Acesta din urmă, pentru a-şi scrie în linişte poemele pe colinele Euganeei, la fel de blânde şi în zilele noastre.

Grãdina Botanicã din Padova  este consideratã cea mai veche grãdinã botanicã academicã din lume, datând din 1545.Proprietarii acesteia erau cãlugãrii benedictini de la Sf. Justine. Aici gãseşti aici plante foarte vechi şi arbori istorici. Cel mai vechi dintre exponat este un palmier mediteranean (Chamaerops humilis L.), plantat in 1585. Una dintre flori, o magnolie (Magnolia grandiflora L.), este consideratã cea mai veche plantã europeanã.


Un serviciu deosebit, îl reprezintã itinerariul pentru orbi care se organizeazã în timpul verii, în zona Arboretum. Informaţiile despre plante sunt scrise in Braille.
Mi-am dorit sã vizitez Padova pentru a contempla frescele lui Giotto din Capela Scrovegni(dar pe care le-am ratat), sculpturile lui Donatello,

pentru o vizitã în Mecca italianã, biserica Sant Antonio,


pentru a vedea locul de veci al Sf.Apostol Evanghelist Luca din Basilica di Santa Giustina,


sau pentru o plimbare în imensa piaţã Prato della Valle.

N-am reuşit sã vãd tot ce mi-am dorit şi,din acest motiv,mi-am promis cã voi reveni.
Giotto di Bondone (1267-1337), a fost un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit compoziția ornamentală bizantină cu reprezentarea spațiului tridimensional, ceea ce semnala descoperirea perspectivei renascentiste.
Între anii 1304-1306 artistul decorează cu picturi capela "Scrovegni" din Padova, aceste fresce fiind considerate cele mai însemnate opere ale sale.

Donatello (1386-1466)a fost un sculptor și pictor italian, primul și cel mai strălucit sculptor din pragul Renașterii.
Între anii 1443-1453, Donatello lucrează la Padova. Cele mai importante opere ale sale sunt: statuia ecvestră monumentală a lui Erasmo da Nori, conducătorul mercenarilor din Veneția, statuie cunoscută și sub numele de "Gattamellata" ("pisica tărcată"), precum și altarul principal al bazilicii Sant' Antonio. Cele 21 de reliefuri în bronz, populate cu numeroase figuri, prezintă o imagine în panoramă a arhitecturii, care trezește senzația de profunzime a spațiului. (Sursa: Wikipedia)

Sã nu vã închipuiţi,cumva,cã sunt atât de deşteaptã şi cã ştiam toate aceste amãnunte! Nu! Le-am  gãsit pe net când am fãcut documentarea pentru cãlãtorie.

Şi…aşa cum v-am mai spus: românii sunt peste tot,dar nu întotdeauna in ipostaze fericite.
Cersetoare romanca in Padova

Un comentariu:

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...