luni, 12 martie 2018

Pensiunea Banffy din Toplița - o alegere inspirată
Situată în Topliţa, la poalele Munţilor Călimani şi în Parcul Naţional Călimani, Pensiunea Banffy se află într-o zonă liniștită, lângă pădure, oferind o perspectivă frumoasă asupra împrejurimilor. 

Aici poți aprecia aerul curat și răcoros de munte, arhitectura plăcută a locului, mâncarea bună și personalul primitor.


Fiind situată într-o zonă de munte, Pensiunea Banffy  este locul perfect pentru o ieșire în aer liber.
 

Clădirea, construită din materiale naturale, lemn și piatră, are un aer cald și primitor. Camerele spațioase, foarte luminoase, sunt amenajate cu gust, cu mobilier din lemn, iar decorațiunile și covoarele respectă aceeași linie, fiind tot din materiale naturale.În decorarea băii de dimensiuni generoase, se regăsește lemnul, îmbinat armonios cu corpurile de iluminat și cu obiectele sanitare de calitate. 

Camerele curate și confortabile au o atmosferă caldă și primitoare care te îndeamnă la odihnă și relaxare. În diminețile de iarnă senine poți admira un răsărit de soare superb.Mobilierul cald, manufacturat la comanda, din lemn adevărat, precum și decorul din elemente naturale – lemn vechi, iută, covoare din lână cu motive populare, toate aceste elemente au fost gândite pentru a aminti de casele bunicilor.
Balconul spațios, dotat cu mobilier de terasă ne-a permis să ne savurăm cafeaua a doua zi, dimineața și să admiram natura din jur.
Mâncarea este delicioasă. La micul dejun dulcețurile de casă, pateul de casă, cașul de oaie, zacusca sau prajiturile îți fac cu ochiul. La cină vă recomand pieptul de pui copt cu legume la grătar. Este delicios!

În living se află un șemineu în care, în iernile friguroase, se aprinde focul, pentru un plus de răsfăț. În fața lui, citind o carte bună, cu un pahar de vin roșu în mână, viața este, pur și simplu, frumoasă. De asemenea, se găsesc o mulțime de jocuri de cabană: cărti de joc, table sau remi, jocuri, cărți și creioane colorate pentru copii. 

Peste tot se vede o mare atenție la detalii în decorarea interioarelor sau în prepararea mâncărurilor și se simte grija și respectul față de oaspeții pensiunii.

Am găsit la Pensiunea Banffy un loc frumos, în mijlocul naturii, liniște, aer curat, mâncare bună și personal amabil.
Pensiunea are o capacitate de cazare de 38 de locuri, structurată astfel:
• 8 camere duble cu două paturi separate, dotate cu TV, minibar, internet wireless, baie, balcon
• 3 camere ”Superior” cu 4 paturi
• 3 camere situate în Vila Mureșan cu 2, 3 și 4 paturi
• restaurant cu o capacitate de 40 de locuri
• sauna proprie
• teren de sport multifuncțional
• curte spațioasă, cu gradină, potrivită pentru jocuri în aer liber și grătar
• parcare

Tarife camere
Cameră dublă twin      250 lei/noapte
Cameră dublă superioară      300 lei/noapte
Tarifele includ cazare cu mic dejun.
Micul dejun este de tip bufet suedez (cafea, băuturi incluse).
Ziua de cazare începe la ora 14. 00 și se termină la ora 12. 00 a zilei următoare. Cu toate acestea am fost cazați chiar la ora la care am ajuns(11.30).Facilități camere:
Internet în camera, uscător de păr, articole de toaletă, camere cu balcon, încălzire centrală, minibar în cameră, TV satelit/cablu.

Facilități unitate:
Fax, internet wireless, parcare, grădină/curte, teren de sport, saună, terasă, plata cu cardul, foișor în curte, șemineu, restaurant.
Ștrandul Banffy este un ștrand cu apă mezotermală, situat la 685 m altitudine, cu o suprafață totală de 17 ha. Debitul izvoarelor este de 4,7 l/s iar temperatura apei de aproximativ 26,5 de grade Celsius. Ștrandul Banffy se afla situat pe o terasă înaltă, verde, împădurită, aerisită, terasă situată la 200 de metri înălțime, deasupra orașului, pe malul stâng al Mureșului. 

 


Ştrandul Urmánczy este o mică oază în centrul oraşului Topliţa, la câţiva paşi de gară. Situată pe malul drept al Mureşului, baia are apă termală de 26-27 de grade, şi vedere spre munţii Carpaţi, vârful Tarniţa.

Piscina de mărime olimpică (50×20 m) este cea mai mare din zonă. O raritate adevărată e bazinul mic (1,40 m adâncime) cu izvoare naturale ce încălzesc ușor pietrele rotunde de pe fund. Copiii se pot bucura de două piscine noi: una semicirculară pentru bebeluşi şi una un pic mai adâncă pentru copii mai mari. E și un teren de joacă cu groapă de nisip, balansoar, tub de cătărat şi leagăne. În 2016 a fost înființat o mini fermă unde copiii se pot familiariza cu animale mici. Marele favorit este poneiul Coți.

La terasa ștrandului Urmánczy pe lângă bere şi mici se oferă diferite grătaruri, hamburgeri, cockteiluri, limonade, shakeuri, cu alte cuvinte tot ce trebuie pentru ca să vă simţiţi bine.

Apa bazinelor bogate în magneziu și calciu a fost prezentat în ghidurile istorice cu calităţi curative, temperatura moderată făcând-o potrivită şi pentru bolnavii cu boli cardiace şi vasculare, cărora apa fierbinte dăuneză. Procedura de redobândire a calificativului de loc balnear e în curs.


Încă din anul 1870, băile mezotermale ale Topliței, erau în proprietatea familiilor Banffy și Urmanczy, primele în deal, celelalte, în vale. Între ele, curgea falnic râul Mureș. Ștrandul Urmanczy era situat pe malul opus și avea două bazine placate cu lemn de brad și stejar (groful deținea multe mii de hectare de pădure), două plaje, una cu iarbă și alta cu nisip, plus o baie evreiască lângă el, aceasta din urmă dotată cu un ștrand mai mic și un pavilion cu vane. Ștrandul Urmanczy mai avea și un frumos parc de peste 15.000 de mp situat lângă centrul orașului, ceea ce-i conferea urbei un aer de stațiune balneară de lux. Aleile parcului, vilele, verandele, “umbrarele”, pavilioanele pentru muzica de fanfară și restaurantele, erau construite în stil elvețian și semănau izbitor cu cele din alte stațiuni vestite ce aparțineau în acele vremi Imperiului Austro-Ungar. Pe-atunci, Karlovy-Vary semăna cu Toplița, Corund, Vâlcele, Sovata sau Borsec. Pacienții mai cu dare de mână, nu mai știau dacă se află la Vichy, Karlovy-Vary sau pe malul Mureșului. După unele amintiri de-ale celor mai vârstnici locuitori ai urbei, apa băilor era mai caldă decât astăzi, când are 26 de grade, dar unii geologi infirma acest lucru.

Apa izvoarelor era folosită și în cura internă, în boli de rinichi, stomac, ficat, în parc fiind amenajate și câteva pavilioane cu buvete.

Familia Urmanczy a a avut grijă să prezinte apa izvoarelor ca pe-un adevărat elixir, care, odată băut din potirele “sfințite” ale stațiunii, aveau să vindece orice loc pe unde ele treceau. În anul 1970 parcul din jurul piscinei a fost distrus iar în locul lui a fost construit cartierul de locuințe “Izvoarele”. În anul 2008 ștrandul a fost retrocedat moștenitorilor familei Urmanczy. Apa băilor e într-adevăr valoroasă, ea conține unele elemente comune precum cloruri, sulfați, calciu, magneziu, natriu și potasiu dar și unele elemente rare, precum fluor, bor, fier, mangan.
 


Aflat la 200 m de pensiune, Centrul SPA Banffy, este compus din două bazine de înot: unul acoperit în care temperatura apei este de 28 grade și unul descoperit care este folosit pe timp de vară. Pe lângă acestea, vă puteti relaxa la sauna, jacuzzi și puteți face mișcare la sala de fitness din interiorul centrului. Ștrandurile cu apă termală Banffy și Urmanczy, dau o notă modernă prin amenajările existene: plajă pe nisip, plajă pe iarbă, terase, etc.

Centrul Wellness Baile Banffy Toplița dispune de:

  • O piscină cu o suprafață de aprox. 400 mp și o adâncime a apei de la 1,25 m la 1,95 m. Temperatura apei este de 29-30 grade Celsius iar temperatura ambientală este cu 1-2 grade Celsius mai ridicată ;
  • Jacuzzi (cu o suprafață de aprox. 8 mp și o temperatură de 37-38 grade Celsius);
  • Cameră salină;
  • Saună umedă ;
  • Saună uscată ;
  • Cabinet masaj;
  • Sală fitness dotată cu aparate moderne pentru intreținere corporală și exerciții de forță ;
  • Piscină exterioară , cu o suprafață de aprox. 200 mp și o adâncime a apei de la 1, 55 m la 2,05 m.
Prețuri acces:
Pentru adulți: 21 lei
Elevi, studenți si pensionari: 11 lei
Prețul include accesul la bazin, saună, jacuzzi și sala de fitness.
 Program:
Luni: 14-21
Marți-Vineri: 11-21
Sâmbătă-Duminică: 10-21
Telefon :0366 103 826

Programul este între orele 14.00-21.00 (luni), 11.00-21.00 (marţi-vineri) și 10.00-21.00 în zilele de sâmbătă și duminică.
 
Pârtiile de ski Măgheruș (lungime 500 m) și Bradul (lungime 1000 m), sunt situate la 2.5 km distanță și dispun de teleschi, centru de închirieri, tunuri de zăpadă. 
Pârtia Măgheruş destinată schiorilor avansaţi şi Pârtia Bradul pentru începători. Printre dotări: teleschi, centru de închiriat echipamente schi, nocturnă.


Pârtia de schi din Toplița este una dintre cele mai noi din țară. Are două pârtii: pârtia Bradul de 1000 de metri lungime destinată schiorilor începători (diferența de nivel 125 m, înclinare medie 11%) și pârtia Măgheruș de 460 m lungime destinată schiorilor avansați (diferența de nivel 125 m, înclinare medie 23%). Pârtia Măgheruș este dotată cu instalație de teleschi cu o capacitate de 600 persoane pe oră. Există instalații de zăpadă artificială, de bătătorit zăpada și instalație de nocturnă. Turiștii pot închiria echipamentele în punctul de închiriere special amenajat.
Pârtia Măgheruș
Este destinată schiorilor avansaţi:
        -lungime: 460m
        -lăţime: 56-60m
        -grad de dificultate: mediu
        -altitudine: 850m
        -diferenţă de nivel: 125m
        -înclinare medie: 23%


Pârtia Bradul 
Este destinată schiorilor începători:
        -lungime: 1200m
        -lăţime: 56-60m                                               
        -grad de dificultate: uşor
        -altitudine: 870m
        -înclinare medie: 11%
N46.9051063/E25.326072


 Dotări 
        -două instalaţii teleschi Doppelmayr,
                capacitate: 670 pers/oră
        -maşină de bătătorit zăpada
        -instalaţie pentru fabricarea zăpezii
        -centru închiriat echipament schi
        -instalaţie nocturnă

Zona este privilegiată, în ciuda tremperaturilor extrem de reci din timpul iernii, datorită masivelor muntoase (Munții Gurghiului, Munții Călimani și Munții Giurgeului) și a pădurilor de conifere care înconjoara localitatea ce îi dau un farmec aparte.Cu siguranță, mascotele pensiunii vă vor amuza pe tot parcusul sejurului !😊

Voi reveni la Pensiunea Banffy cu cea mai mare plăcere!P.S. Vinul fiert cu scorțișoară, portocale și anason stelat e un deliciu.😋

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corfu Town, orașul castelelor

Scăldată de apele foarte sărate ale Mării Ionice, cu peste 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegeta...