Ultima noapte in Italia a fost precum noaptea de Ajun a
unui copil nerabdator sa vina dimineata si sa descopere ce a lasat Mosul sub
brad.Gandul ca a doua zi voi fi in Franta (visul oricarui turist,principala destinatie
turistica a lumii, care atrage anual un numar de 79 milioane vizitatori) m-a tinut treaza cea mai mare parte din noapte. Emotiile
au pus stapanire pe mine si imaginatia m-a dus cu gandul spre tara marilor
contraste, Franta, care ofera o varietate nesfarsita de destinatii turistice, o
mare diversitate geografica, gastronomica si climatica, dar si o mare mostenire
culturala. Poate acolo voi intelege de ce francezii isi fac vacantele acasa si
isi numesc cu mandrie tara La Belle France.Doream sa-i cunosc cat mai bine pe
cei care au inventat “la vie en rose”,care au dat lumii Crème brûlée si branza Camembert, pe Debussy ,Stendhal si nu numai,
Louvre, Castelele de pe Valea Loirei si
Turnul Eiffel. Voiam sa aflu de ce jumatate din populatia lumii viseaza cu
ochii deschisi la strazile din Cyrano sau la un picnic in stilul tablourilor
lui Manet, pe iarba, in marile parcuri..
E greu sa faci o descriere generala
a Frantei.
Cand spui Franta
te gandesti la calitatea stilului de viata, la frumusetea peisajelor si a
oraselor, la bunatatile culinare si la vin sau la cele peste 400 varietati de
branza. Exista in Franta ceva care atrage
aici milioane de francofili, in fiecare an, pentru a gusta din mult-visata la
vie française.
E vorba de
bulevardele elegante ale Parisului,de partiile de ski din Alpi, de viile scaldate
de soare din Champagne sau de plajele fierbinti de pe Coasta de Azur,sau poate
de cafeaua si croissantul dintr-o mica cafenea? Sau poate de castelele
impozante de pe Valea Loirei, de stilul de viata trepidant de pe malul
Mediteranei,de un picnic linistit in
Provence unde aerul miroase in permanenta a levantica si rozmarin? Ca sa-l
parafrazez pe Charles de Gaulle inchei mica prezentare cu replica
"Cum
poate cineva descrie o tara ce are doua sute patru zeci si sase feluri diferite
de branza?" Daca astazi ar fi in viata, generalul Gaulle ar trebui sa-si
revizuiasca afirmatia – Franta se poate lauda acum cu peste 400 de varietati de
branza.
Dimineata,gazda
noastra- Don Gianni, un domn jovial si bonom-
ne-a rasfatat cu un mic dejun
copios, ne-a pregatit gustari si cafea pentru drum si la final ne-a servit un
veritabil espresso italian.
Cafeaua nu este o simpla bautura,
pentru italieni. In acelasi fel in care noi am putea spune "Vrei sa bem un
pahar impreuna"? unui prieteni vechi intalnit pe strada, un italian ar
spune "Servim o cafea impreuna?”.Fiecare italian
are propriul mod de a-si bea cafeaua: Macchiato: expresso cu putin lapte, Caffe
corto: expresso scurt, Caffe lungo: expresso lung, Cappucino: expresso cu spuma
de lapte deasupra.Alegerea unui mod personal de a bea cafeaua este un element
esential pentru integrarea in cultura italiana. Oamenii isi vor aminti de tine
in functie de modul in care iti bei tu cafeaua. Cafeaua
aparține
culturii italiene, la fel ca pastele și
pizza. Tare sau slabă, cu frișcă
sau cu un biscuite alături, precum și
în diferite combinații,
cafeaua este nelipsită din meniul italienilor.
Espresso italian este o
artă, rezultatul unei traditii de câteva sute de ani. Espresso este o ceașcă de băutură
aromată și
energizantă obținută
prin trecerea cafelei măcinate sub presiune de apă caldă. Prin definiție, espresso
italian este născut din amestecul a diferite tipuri de cafea din diferite părti
ale lumii, care se combină pentru a crea o aroma bogată și inegalabilă.
Tipuri de espresso
Și pentru că este cel mai popular tip de cafea din Italia, au
apărut diferite variațiuni, adaptate tuturor gusturilor:
Dictionarul de cafea italiana:
- Espresso (denumit si scurt): cea mai fină cafea, concentrată în maxim 20 - 25 ml de apă fierbinte
- Espresso Dublu - aceeași aromă de espresso, în cantitate dublă, servit într-o ceașcă de ceramica,simpla si incalzita in prealabil.
- Ristretto: este un espresso mai concentrat, cu mai putin de 25 ml de cafea
- Correto: espresso combinat în mod inedit cu lichior
- Macchiato: un espresso căruia i s-a adăugat lapte cald
- Con Panna: espresso cu frișcă pufoasă așezată deasupra cafelei aburinde
- Freddo: este un espresso zaharisit agitat cu câteva cuburi de gheață
- Americano: espresso mai slab, datorită faptului că este alungit cu apă fierbinte (însă nu mai mult de 80 ml)
- Cappucino: gustul inconfundabil al unui capuccino este obținut din combinația de spumă de lapte, lapte fierbinte și 25 ml espresso
Exista cateva reguli de urmat daca vrei sa-ti bei
cafeaua fara a parea un turist care nu cunoaste lectia.
1. Intotdeauna, saluta cu ciao sau bongiorno (sau buona sera, daca este dupa 2 dupa-amiaza), cand intri intr-o cafenea. Intotdeauna spune ciao si grazie, in aceasta ordine, tuturor angajatilor, cand iesi din ea.
2. Stai in picioare la bar si bea cafeaua cat de repede posibil, chiar daca asta inseamna sa iti arzi limba sau gatul. Este nepoliticos sa sorbi. Majoritatea ghidurilor turistice sugereaza sa stai in picioare la baruri pentru a evita platirea mesei, desi nu costa prea mult (un euro sau doi...de obicei mai putin decat ar costa bacsisul). Dar, daca vrei sa bei in stil italian, stai in picioare la bar si bea cafeaua dintr-o inghititura.
3. Niciodata sa nu ceri cappuccino dupa ora 11:00 si clar niciodata dupa cina. Cappuccino are lapte si prin urmare este considerat o bautura pentru micul dejun. Este o ciudatenie sa vrei un fel de mic dejun dupa cina. Daca chiar nu poti fara lapte, cere un macchiato cu o picatura de lapte.
1. Intotdeauna, saluta cu ciao sau bongiorno (sau buona sera, daca este dupa 2 dupa-amiaza), cand intri intr-o cafenea. Intotdeauna spune ciao si grazie, in aceasta ordine, tuturor angajatilor, cand iesi din ea.
2. Stai in picioare la bar si bea cafeaua cat de repede posibil, chiar daca asta inseamna sa iti arzi limba sau gatul. Este nepoliticos sa sorbi. Majoritatea ghidurilor turistice sugereaza sa stai in picioare la baruri pentru a evita platirea mesei, desi nu costa prea mult (un euro sau doi...de obicei mai putin decat ar costa bacsisul). Dar, daca vrei sa bei in stil italian, stai in picioare la bar si bea cafeaua dintr-o inghititura.
3. Niciodata sa nu ceri cappuccino dupa ora 11:00 si clar niciodata dupa cina. Cappuccino are lapte si prin urmare este considerat o bautura pentru micul dejun. Este o ciudatenie sa vrei un fel de mic dejun dupa cina. Daca chiar nu poti fara lapte, cere un macchiato cu o picatura de lapte.
In timp ce ne savuram cafeaua, don Gianni,fost sofer
de cursa lunga,ne-a indicat traseul cel mai bun pentru a evita ambuteiajele de
luni dimineata,ne-a dotat cu harti si cu toate informatiile utile pentru a
ajunge cu bine la destinatie.
Ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre si am
pornit la drum.
Va urma!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu