luni, 26 august 2019

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare pe Bulevardul Primorsky




Ce poți face gratis în Odessa? Astăzi ne plimbăm pe Bulevardul Primorsky, loc de întâlnire al turiștilor, dar și al localnicilor.

Micul Bulevard Primorsky, de doar 400 de metri, este o zonă plină de vitalitate atât ziua cât și noapte.
 
Bulevard Primorsky ziua


Ziua te poți adăposti la umbra copacilor seculari care traversează bulevardul ca o coloană vertebrală, oferind turiștilor răcoarea mult dorită într-o zi toridă de vară, iar noaptea bulevardul, dar și zonele adiacente se umplu de turișit și de localnici dornici de plimbări nocturne sau de petrecerea timpului pe terasele hotelurilor de lux cu arhitectura care arată o influență a artei italiene și venețiene.
 
Bulevard Primorsky ziua


Bulevard Primorsky noaptea


Unul dintre aceste hoteluri este și Hotelul Londonskaya. La vremea când a fost inaugurat, în 1827, numele ales - Londonskaya - trebuia să sugereze lux și opulență, în zona cea mai frumoasă a Odesei. Este exact ceea ce vedem și azi! 

Hotelul Londonskaya

Bulevardul Primorsky este una dintre cele mai importante străzi din Odessa, care începe din Piața Dumskaya și se încheie la Palatul Vorontsov. Această atracție turistică populară conține mai multe monumente și este un reper valoros din punct de vedere arhitectural, arheologic și istoric. 


De dimensiuni mici, doar o jumătate de kilometru lungime, Bulevardul Primorsky (Maritim) este ca un muzeu în aer liber.  În orice colț al bulevardului poți avea o întâlnire cu trecutul istoric  și poți admira opere de artă interesante.

Bulevardul Primorsky zona parcului grecesc

Bulevardul Primorsky din Odessa a fost imortalizat  în industria cinematografică pentru totdeauna. O comedie muzicală cu același nume, regizată de A. Polynnikova, transmite perfect starea de bună dispoziție ce predomină pe Bulevardul Primorsky. 


Bulevardul Primorsky pornește de la vechea clădire a bursei (actuala primărie), considerată ca fiind una  dintre cele mai frumoase obiective turistice ale orașului și se încheie cu un minunat ansamblu arhitectural al Palatului Vorontsov. Momentan zona Palatului Vorontsov este în renovare și peste tot sunt lucrări de restaurare.

Vechea clădire a Bursei (actuala primărie)

Palatului Vorontsov (în renovare)

Până la sfârșitul secolului XIX, Bulevardul Maritim a fost numit bulevard Nikolaev. Acest loc a fost unul dintre preferatele artistului Ivan Aivazovsky, scriitorii Gogol, Belinsky și Lesia Ukrainka. 

Peste malul abrupt din fața celor mai frumoase clădiri au fost plantate patru rânduri de arbori realizându-se o zonă umbroasă și răcoroasă,  care acum reprezintă pentru Odessa un loc de promenadă foarte apreciat de turiști și localnici.
 
Bulevardul Primorsky


Seara toți copacii sunt decorați cu ghirlande colorate, astfel încât Bulevardul Maritim arată ca un spectacol fabulos. 

Bulevardul Primorsky noaptea

Lung de doar o jumătate de kilometru, Bulevardul Maritim (Primorsky) este ca un muzeu în aer liber care-și expune cu generozitate prețioasele obiecte de artă, fiind în același timp un muzeu plin de viață. Zi sau noapte, bulevardul este plin de lumea care stă la terase, se plimbă, cumpără suveniruri, asistă la concerte în aer liber sau admiră arhitectura sublimă. 

 Bulevardul Primorsky zonă cu terase

Capătul dinspre sud pornește de la vechiul palat al bursei de valori, una dintre cele mai frumoase atracții ale orașului (astăzi este Primăria Odesei), 


Vechea clădire a Bursei (actuala primărie)


iar în capătul dinspre nord tronează Palatul Vorontsov și Colonadele Grecești. 
 
Palatul Vorontsov în renovare


Colonadele Grecești în renovare

Chiar la mijlocul distanței dintre cele două palate se află cea mai veche statuie din Odesa: monumentul Ducelui de Richelieu de la poalele căruia pornesc spre mare faimoasele Trepte Potemkin. 

 
Monumentul Ducelui de Richelieu


 
Trepte Potemkin




La dreapta treptelor se află funicularul 
 
Funicularul

 
Parcul Istanbul


și Parcul Istanbul, iar în stânga Parcul Grecesc. 
 
Parcul grecesc încă în amenajare


Întreg bulevardul este ca o bijuterie ascunsă privirii profanilor, o colecție de clădiri magnifice și de restaurante și cafenele de calitate, o stradă vibrantă plină de turiști veniți aici din toate colțurile lumii.

Clădiri de pe Bulevardul Primorsky

Clădiri de pe Bulevardul Primorsky

Clădiri de pe Bulevardul Primorsky

În 1841, bulevardul Nikolayevskiy (actualul bulevardul Primorskiy) a fost conectat la port prin intermediul unei scări gigantice din aproximativ 200 de trepte, acum cunoscută sub denumirea de Scările Potemkin. 
 
Treptele Potemkin și portul Odessa

O reconstrucție de amploare a portului a fost terminată în noiembrie 1850.

În anii 1895-1902 de-a lungul Scărilor Potemkin a fost construit un funicular.
 
Funicularul

Bulevardul este un loc ideal pentru plimbări la umbra copacilor seculari. Localnicii adoră să se plimbe de-a lungul acestui bulevard foarte elegant, care poartă în continuare urmele, oarecum învechite, ale unei vacanțe la mare din 1930. 

 Bulevardul Primorsky partea dinspre primărie

La capătul estic al bulevardului puteți vedea primăria(fosta clădire a Bursei) cu fațada sa bogat decorată de coloane și statui (sec. XIX).  

Vechea clădire a Bursei (actuala primărie)

Tunul din fața clădirii este un trofeu de război pe care rușii l-au luat de pe fregata engleză „Tiger” pe care au scufundat-o în timpul războiului Crimeei.

Vechea clădire bursei (actuala primărie)
Tunul din fața clădirii

Clădirea Consiliului municipal Odessa (fosta Bursa de comercianți) a fost construită în 1834 de arhitectul F. Boffo. Ca model, a fost utilizată o parte de mijloc a compoziției Palatului Alexander, construită în apropiere de Sankt Petersburg de Kvarengi. Ulterior, proiectul clădirii a fost modificat sub conducerea arhitectului. F. Morandi.
 
Vechea clădire a Bursei (actuala primărie)

 Statuile lui Ceres (zeița fertilității și a agriculturii) și Mercur (patronul negustorilor și călătorilor) erau poziționate  în nișe din dreapta și din stânga. Ele au fost făcute de sculptorul Luigi Iorini. Până la colonadă, care simbolizează eternitatea timpului, există două figuri feminine - Ziua și Noaptea.
 
Clădirea primăriei

În fața primăriei se află bustul poetului A. Pușkin, exilat la Odessa în jurul anului 1823,în urma cenzurării operei sale. Aici el a scris mai multe dintre poeziile sale, precum „Fântana din Bahcisarai” și „Țiganii” și a început faimosul său roman în versuri, „Evgheni Oneghin” care va aduce triumful realismului în literatura rusă.
 
Bustul poetului A. Pușkin

Monumentul marelui poet Alexander Pușkin a fost ridicat în 1888 (arhitectul P.Vasiliev, sculptorul J. Polonsky), în ciuda rezistenței autorităților și a refuzului Consiliului municipal de a-l finanța. Fondurile pentru construcția monumentului au fost colectate de la localnicii Odessa. Asemănarea portretului de pe acest monument este considerată una dintre cele mai bune.
Bustul poetului A. Pușkin


Una dintre cele mai frumoase monumente de pe acest bulevard este considerat și hotelul „Londra”, fostul palat al lui Naryshkin - acum „Palatul marinarilor”. 
 
Hotelul Londonskaya

Centru al bulevardului este compus din două clădiri cu formă semicirculară și este încununat de un monument al ducelui Richelieu, construit în 1828 de sculptorul Ivan Martos și arhitectul Alexandr Melnikov. Intrarea principală de pe Bulevardul Litoralului a fost întotdeauna Scara Potemkin. Pașii săi conduc vizitatorii din portul mării spre bulevardul litoralului.

Centrul bulevardului

 Mergând de-a lungul bulevardului, treci pe lângă scara Potemkin, în fața căreia este ridicat monumentul Ducelui de Richelieu. Statuia, inaugurată în 1828, îl reprezintă pe Ducele îmbrăcat în togă și cu o coroană de lauri. Este locul de întâlnire preferat din Odessa și cartea de vizită a orașului.

Monumentul Ducelui de Richelieu

Continuând spre capătul vestic al bulevardului, ajungeți la Palatul Contelui Vorontsov (momentan în renovare), cu anexa Coloanele. 

Zona Colonadelor și a Palatului Vorontsov în renovare

 Construit în 1826 în stilul clasic, palatul a fost reședința lui Mikhail Vorontsov, al treilea guvernator al Odesei. De la colonada din spatele palatului, te poți bucura de o priveliște magnifică a portului. 

Palatul Vorontsov este  o adevărată bijuterie arhitecturală a orașului Odessa și este cu atât mai admirat cu cât știm că a fost construit între anii 1827-1830, pe locul unei vechi cetatăți turce, de arhitectul italian Francesco Boffo pentru prințul Mikhail Semyonovich Vorontsov, de aici și denumirea palatului. Arhitectul a combinat mai multe stiluri arhitectonice dar, în ciuda acestui fapt, dă dovada de foarte multă eleganță.

Palatul Vorontsov - imagine preluată de pe Internet

Arhitectul Boffo a realizat şi Scările Potemkin şi clădirea Primăriei şi alte 30 de clădiri din Odesa. Nu s-a mai întors niciodată acasă, a murit şi este îngropat la malul Mării Negre.


Palatul Vorontsov cu coloane grecesti oferă o frumoasă priveliște asupra golfului. Palatul cu fațade unice, decorate cu coloane și colonade, a fost reşedinţa guvernatorilor Noii Rusii. Când am ajuns noi acolo, zona acestui palat și monumentul Coloanele  erau în renovare.
Este inspirat de arhitectura antică, având coloane dorice şi un aspect destul de auster, iar în apropiere este o colonadă cu o linie uşor arcuită de unde, se spune, prinţul supraveghea venirea şi plecarea vaselor din portul aflat în apropiere.


Priveliște din zona Colonadelor
Priveliște din zona Colonadelor

Colonada Palatului Vorontsov, un complex arhitetonic aflat în incinta domeniului, cuprinde 10 coloane aranjate pe două rânduri. Aceste coloane sunt considerate a fi un simbol al iubirii veșnice și adesea complexul este denumit și „ Portalul unei fete singure”.
 
 Colonadele - imagine preluată de pe Internet

Există o legendă tristă asociată cu construcția colonadelor.  Se spune că, odată, o fată a ieșit să-l însoțească pe iubitul ei într-o călătorie îndepărtată pe mare. În fiecare zi, fata a ieșit la malul mării și a privit în depărtare, așteptând să vadă nava iubitului ei. Au trecut ani, dar băiatul nu s-a mai întors. Ei au decis să ridice o coloană în fiecare an din momentul plecării sale. A devenit un simbol al unei iubiri lungi. Acum, îndrăgostiții, dar și turiștii vin în acest loc pentru a se bucura de frumusețea Mării Negre.
Astazi, Palatul Vorontsov gazduieste un centru de arta dar si un centru pentru evenimente culturale ale tineretului.


În spatele Palatului Vorontsov se află Podul Soacrei, un pod pietonal care leagă Bulevardul Primorski de bulevardul Zhvanetski. Construit la sfârșitul anilor '60, se spune că a fost construit pentru că un funcționar public care iubea clătitele soacrei sale și dorea un mod mai scurt de a ajunge acasă în fiecare zi. Astăzi, iubitorii vin aici pentru a atârna lacăte la balustradă.

Oamenilor le-a plăcut acest loc pitoresc pe litoral cu aproximativ mii de ani în urmă. În timpul construirii bulevardului, la începutul secolului XIX, constructorii au descoperit urme de așezări grecești din secolele VI-V î.Hr. 


Din 1764 până la sfârșitul secolului XVIII pe teritoriul Palatului Vorontsov și al bulevardului modern a fost o fortăreață turcă YeniDunaya. Astăzi, istoria îndelungată a acestui teritoriu indică muzee în aer liber: locul vechilor așezări grecești secolele VI-V î.Hr. acoperite cu cupole de sticlă unde toată lumea poate vedea urmele așezărilor de aici de acum mii de ani în urmă.


 Aspectul bulevardului Primorsky s-a schimbat cu timpul. Clădirile au fost restaurate și reconstruite, copacii bătrâni au crescut, iar Bulevardul Primorsky a devenit una dintre cărțile de vizită ale orașului, aproape de mare, cu o frumusețe surprinzătoare și o arhitectură de unică.


În centrul bulevardului, treptele Potemkin coboară spre port, unde te întâmpină Terminalul de pasageri, o gară navală ultramodernă. Aici se află și impunătorul  Hotel Odessa 4*, construit pe o fâșie de pământ  ridicată  în mare. Peisajul de dinainte era format doar din mare. S-a adus pământ, nisip și s-a construit un complex modern, care cuprinde hotelul și gara maritimă, legată de portul orașului. Din păcate, nu am reușit să vizităm complexul, încă un motiv pentru care va trebui să mai facem o incursiune în fascinanta Odessa.


Hotel Odessa

Pasarela ce leagă gara maritimă de hotelul Odessa

Noaptea, bulevardul se luminează în diferite culori, devenind o altă lume, capabilă să susțină viața agitată de noapte a orașului.
Bulevardul Primorsky noaptea

De o parte și de alta a Treptelor Potemkin, între Colonade și Primărie, se întin două parcuri foarte frumoase, Parcul grecesc și Parcul Istanbul.

Zona colonadelor, a palatului Vorontsovsky, dar și a parcului grecesc este în restaurare. 


Parcul grecesc este situat pe panta Bulevardului Primorsky, lângă Scara Potemkin, vizavi de Parcul Istanbul. Deschiderea a avut loc pe 2 septembrie 2018, în cadrul Zilei Orașului, cu participarea primarului Pireu și a diplomaților străini.
 
Parcul grecesc

Puteți intra în el fie de pe scările Potemkin, fie pe scările din Bulevardul Primorsky. Pentru pietonii cu scaune cu rotile și pentru cetățenii cu mobilitate limitată, este prevăzut un lift care îi va ajuta să urce sau să coboare fără dificultăți.

Parcul grecesc intrarea dinspre Treptele Potemkin

În apropierea scărilor care duc de la Bulevardul Primorsky, există două mici sculpturi care copiază sculpturi antice în orașele Greciei. La etaj este un panou de orientare în parc.

Parcul grecesc 


Cel mai popular loc al parcului este o fântână cu două fețe, creată de celebrul sculptor Odessa Mikhail Reva.

Fântână cu două fețe

Fântână cu două fețe

Parcul grec a fost amenajat pentru promovarea culturii elene, având parte de o donație generoasă a familiei Boumbouras din insula Lemnos.


Panou informativ privind amenajarea parcului grecesc

Parcul tematic de 34.000 de metri pătrați este un muzeu deschis, cu replici de statui antice grecești și are un mare loc de joacă pentru copii.

Potrivit comunicatului de presă al Fundației Boumbouras, ideea construirii parcului a venit în urmă cu câțiva ani, când Orașul Istanbul a decis să doneze un parc turcesc orașului Odessa. Pantelis Boumbouras a considerat că orașul în care Societatea Prietenilor (Filiki Eteria) a planificat răscoala din 1821 a grecilor împotriva otomanilor ar trebui să aibă și un parc grec. 
Placa comemorarivă din parcul grecesc


Parcul grecesc este situat pe Bulevardul Primorsky și include trei zone. Muzeul în aer liber, cu sculpturi grecești antice și fântâna „Începutul începutului” se află în prima zonă. A doua zonă este locul de joacă pentru copii. A treiea zonă este un parc peisagistic pentru petrecerea timpului  în mod plăcut.

Parcul grecesc încă în amenajare

Fântâna „Începutul începutului”,  opera artistului ucrainian Mikhail Rev, are la bază povestea biblică: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu." (Genesa 2.7)”. Fântâna este formată din două fețe - bărbatul și femeia. Deasupra lor este un copac din carese desprind șapte surse ale creației universului.
Fântîna cu două fețe

De asemenea, în parc, există scări în stil grecesc care duc de pe Bulevardul Primorsky până în parc și în același timp funcționează și un lift.

Intrare în parc dinspre Treptele Potemkin

Intrare în parc dinspre Treptele Potemkin

Imagine din parcul grecesc

La începerea lucrărilor de amenajare a parcului grecesc, Michael Reva și Janna Kiselyova, coordonatorii proiectului, au declarat următoarele: „ Va fi o zonă de recreere, care îmbină cultura și divertismentul. Scopul nostru este de a crea o locație confortabilă, frumoasă pentru oamenii din Odessa. Spațiul va fi împărțit în trei părți: un muzeu în aer liber al sculpturilor grecești,un spațiu de activități și un parc de peisaj. Planificăm să încheiem construcția și amenajarea teritoriului până la Paștele anului viitor. Ne propunem să transformăm acest spațiu abandonat într-un punct fierbinte de recreere și activitate.


…………..


Fiecare membru al echipei noastre are o calificare diferită. Avem urbaniști, arhitecți, istorici, experți în restaurare, designeri de peisaj, un antropolog, un sculptor și eu, un proiectant de mediu arhitectural. În total, echipa noastră acoperă 10-11 discipline diferite.


Între 1996 și 2008, s-au efectuat săpături arheologice în vecinătatea Palatului Vorontsovsky. Unele dintre artefactele grecești descoperite în aceste săpături sunt afișate sub adăpostul de sticlă de pe Bulevardul Primorsky.


O placă comemorativă a fost instalată pentru recunoașterea primilor coloniști greci care au stabilit așezări în Golful Odessan în urmă cu aproape 2.600 de ani. Este potrivit ca Parcul grec să stea pe același teritoriu cu cele mai vechi așezări umane cunoscute din Golf.


Principala problemă cu care ne confruntăm este consolidarea pantei de deasupra Parcului. Sub coloană, cu vedere la parc, înclinația s-a erodat constant, așa că trebuie să instalăm suporturi structurale. 
 
Lucrări de consolidare a pantei

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul primit de la donatori. Nu a fost o chestiune de sponsorizare sau investiții - este un proiect filantropic dedicat creării unui spațiu cultural imens, care se întinde pe 50 de mii de metri pătrați. Un cadou pentru oraș, cu Maecenas ca patron…. În ciuda unor rezistențe publice, Asociația antreprenorilor și întreprinderilor grecești, condusă de Panteleymon Bumburas, a decis să ne ofere sprijin. Astăzi suntem susținuți de Administrația Orașului Odessa și de Departamentul de Arhitectură. Ministerul Culturii elen este de asemenea entuziasmat de proiect. Am vizitat recent Atena cu șeful Departamentului de Arhitectură din Odessa pentru a vedea ce am putea obține pentru parc. Ministerul Culturii elene a fost fericit să ne ajute….”

Panouri informative despre proiectul de amenajare a aprcului

Panouri informative despre proiectul de amenajare a parcului

Parcul Istanbul din Odessa a fost deschis pe 26 mai 2017, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la încheierea tratatului de prietenie și cooperare între orașele înfrățite Odessa și Istanbul. 


Relaxare în parcul Istanbul

În anul 2013, municipalitatea din Istanbul a alocat fonduri (1,5 milioane de dolari) pentru reconstrucția unei părți a versanților bulevardului din zonă, de la Scările Potemkin până la clădirea Primăriei Odessa. Darul pentru orașul Odessa a fost făcut în onoarea a douăzeci de ani de la înfrățirea celor două orașe.

Parcul începe lângă Primăria Odessa și este situat pe mai multe terase, pe o pantă abruptă între celebrul Bulevardul Primorsky și strada Primorskaya, iar în vest este limitat de Scările Potemkin. 
 
Parcul Istanbul - intrarea dinspre primărie


 Zonele au fost create pentru plimbări pe jos, gazonul montat este impecabil, de un verde-crud odihnitor, au fost create zone și terenuri pentru copii și pentru sport, există numeroase indicatoare, iar Wi-Fi gratuit este disponibil peste tot în parc.


Parcul Istanbul

Parcul Istanbul


Parcul Istanbul

Parcul Istanbul

Pe terasa superioară, pe locul central al parcului, în fosta grotă a Dianei, un bloc de piatră, s-a amenajat o mică fântână cu cascadă și s-a instalat o cameră ce conține mini-pompă în stil oriental. 
 
Parcul Istanbul


Parcul Istanbul

Parcul Istanbul


Parcul Istanbul

Parcul Istanbul

În partea de jos a parcului pentru copii din Istanbul există mai multe locuri de joacă cu diverse leagăne și tobogane.

Pe lângă zonele de joaă, există și o pistă de alergare și două terenuri de sport pentru lupte și zonă de fitness.

În parc sunt plantate straturi de flori multicolore, care reprezintă ornamentele naționale turcești. În procesul de reconstrucție, au fost trasate trasee de pietriș, toți versanții au fost acoperiți cu un gazon verde și aleile au fost echipate cu bănci și s-a efectuat iluminarea parcului.

Parcul Istanbul

Istanbul Park din Odessa este un parc pitoresc, modern, cu o suprafață de 2,7 hectare, care a devenit deja o destinație populară de vacanță pentru cetățenii și turiștii din Odessa, dar și pentru ședințe foto.
Parcul de pe versanții Bulevardului Primorsky a existat încă din secolul XIX, traversând atât perioade bune cât și foarte proaste în privința amenajării. În anul 2013, autoritățile orașului au lansat ideea de a-l reconstrui pentru a sărbători astfel a 20-a aniversare a relațiilor de înfrățire între Odessa și Istanbul. De atunci, parcul se numește Istanbul Park.

Pentru a vedea cât de mult s-a schimbat parcul, la intrarea din Piața Dumskaya este instalată o structură sub forma a două nave cu steagurile Ucrainei și Turciei, iar între ele există plase de pescuit cu fotografii ale parcului înainte de renovare.

Parcul este ideal pentru picnic-uri în familie, plimbări romantice și datorită liniștii și armoniei ce domnește peste tot, parcul este prielnic și pentru lectură. Există multe bănci și mese mici cu bănci, iar dacă doriți vă puteți așeza pe moale și răcoros.

Parcul Istanbul

Mult așteptata deschidere a Parcului Istanbul a avut loc pe 26 mai 2017, cu participarea președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko și a primarului Odesei Gennady Trukhanov. Tot la deschiderea parcului renovat a ajuns un oaspete de onoare - primarul din Istanbul, Kadir Topbash.

În aceeași zi, s-a finalizat restaurarea Scărilor Potemkin.

O parte dintre obiectivele menționate în articol nu le-am putut vizita, fie din cauza lucrărilor de renovare care se desfășurau, fie din lipsa timpului necesar. Odessa merită să-i acorzi mai multe zile pentru a-i descoperi farmecul de oraș occidental, cosmopolit, deoarece îți oferă surprize plăcute la tot pasul și te aademenește cu arhitectura, monumentele, parcurile și toate frumusețile ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...