joi, 16 ianuarie 2014

Balcic, un vis neîmplinit



            Mi-e greu să vorbesc despre Balcic pentru că, datorită unor împrejurări nefavorabile, vacanţa acolo a fost un fiasco. Regretele  mele nu au legătură cu romanticul Balcick, nici cu furnizorii de servicii turistice din ţara vecină, ci sunt de natură personală şi nu fac obiectul acestui articol.



Am ales pentru cazare,  prin intermediul  http://www.booking.com,  hotelul Selena de 3*, situat în centrul staţiunii şi am făcut rezervare pentru cinci nopţi, direct pe site.


Micuţul şi cochetul hotel, o afacere de familie, este o construcţie recent renovată, cu două etaje  dispune de 8 camere duble şi 4 studiouri.Studiourile  sunt dotate cu chicinetă complet echipată. Camerele spaţioase (20 mp), mobilate modern,cu pat matrimonial şi  fotoliu - pat, sunt dotate cu aer condiţionat, frigider, TV LCD, cablu TV, telefon  şi conexiune gratuita Wi-Fi la internet şi cu balcon. Baia este mare, prevăzută cu cabină de duş şi uscător de păr.

Tot personalul hotelului, de la manager la cameristă vorbeşte engleza, iar chelnerii vorbesc şi limba română, aşa că este foarte uşor să te înţelegi  cu ei şi să-ţi rezolvi şi anumite problem atunci când ele apar. În cazul nostru, datorită unor probleme de sănătate apărute, a fost necesar să ne intrerupem sejurul şi managerul hotelului s-a oferit să ia legătura cu cei de la Booking  pentru  anularea  rezervării  ca să nu mai plătim camera pentru zilele rămase. Nu a contat pentru manager că ar fi putut ieşi în pierdere, a contat doar că fiica noastră care se imbolnăvise grav, trebuia să ajungă urgent la spital în ţară. Cu regret, trebuie să spun că în România aşa ceva nu s-ar fi întâmplat! Mulţumesc conducerii hotelului, recepţionerelor si întregului personal pentru înţelegere, promptitudine  şi amabilitate!
Imagini Hotel Selena pe pagina de facebook a blogului

Camerele hotelului au toate acelaşi preţ, în jur de 50 de euro pe noapte, în luna iulie. Pentru fiica noastră, chiar dacă avea la data respectivă 15 ani, nu am plătit nimic în plus, deoarece camera era déjà dotată cu un fotoliu-pat.Tariful a fost mult mai mic decât preţul unei camere în Mamaia,la  hotel Sulina, unde ne oprisem pentru o noapte şi unde condiţiile au fost mult sub cele din Balcic.


Amplasarea hotelului, chiar pe malul mării, priveliştea panoramică  spre golf şi portul de  yacht-uri din Balcic, amabilitatea personalului şi liniştea din hotel îţi vor face o vacanţă plăcută în locul preferat de boema româneascã  interbelică şi de Regina Maria.




         Pe ţărmul Mării negre, în Dobrogea de Sud a bulgarilor, se întinde  Balcicul cu case albe ce a fermecat privirile pictorilor, ale capetelor încoronate şi ale oamenilor obişnuiţi  şi e locul unde Regina Maria a României a dorit să i se odihnească inima.

          Balcicul a aparţinut României Mari circa 20 de ani. Este o aşezare foarte veche, în antichitate purta numele de Cruni (cu variantele Kruni, Crunos, Crunoi, Crunon), iar mai apoi a primit numele de Dionysopolis, dupã numele lui Dionysos, zeu al vinului şi petrecerii.

Balcicul de astazi nu mai pãstreazã prea mult din farmecul  interbelic, descris în cãrţile şi tablourile artiştilor vremii. Oraşul vechi, foarte frumos de altfel, nu mai pãstreazã parfumul oriental de altă dată, dar are un  aer mediteraneean cu portul său de yacht-uri luxoase şi o falezã foarte frumoasã la Marea Neagrã.

        Balcicul este genul  de oraş care trebuie vizitat la pas. Nu este foarte mare, însã strãduţele sale înguste, pietruite, şi construite în pantă, numeroasele statui din marmurã albã, parcurile şi casele vechi din piatrã te vrãjesc, cu siguranţã.



 
E un orăşel cochet, cu străduțe înguste și întortocheate, unde mai simţi parfumul eleganței și al rafinamentului arhitectural de început de secol XX. Balcicul este fermecător, mulți pictori celebri găsindu-şi  aici surse de inspiraţie.  Mare parte din elita intelectuală interbelică frecventa Balcicul, la Universitatea ”Coasta de Argint” ținând cursuri Nae Ionescu, Camil Petrescu sau Perpessicius.
             An de an, în perioada interbelică, nu exista expozitie din România fără o secţiune “ peisaje din Balcic”. Colţuri de Balcic pot fi găsite în picturile din muzeele din Capitală, în tablourile lui Steriadi, Ghiaţă, Tonitza, Satmari, Dărăscu, s.a


         La Balcic muntele şi marea se contopesc! Cocoţat pe dealurile albe, calcaroase ce sclipesc în bătaia soarelui arzător, ca un amfiteatru deschis spre marea de culoarea smaraldului, orăşelul ascunde comori arhitecturale aparţinând  unor perioade variate, de la Perioada Otomană până la Epoca Modernă, de la Renaşterea Naţională Bulgară până la Epoca Interbelică românească.


          Balcicul a fost descoperit de pictorul, Alexandru Satmary care petrecea  ceasuri întregi în cafenelele turceşti ale oraşului, contemplând lumina ciudatã, schimbãtoare şi coloratã altfel, în fiecare ceas a Balcicului A fost începutul!

La vremea aceea, Balcicul era un sat sărac, izolat şi fără cale ferată. A doua casă din Balcic a fost construită de Cecilia Storck, una dintre cele mai de seamã artiste ale vremii. Casa construită din piatră albă, cu terasă deschisă spre întinderea de smarald a mării, era locul de întâlnire a pictorilor veniţi la malul Mării Negre pentru a descoperi peisajele fantastice ale Balcicului dar şi şi viaţa în sine, cu lentoarea ei orientalã, cu parfum de vacanţã. Cu timpul, Bucureştiului se muta, pentru câteva luni, pe coasta calcaroasă de un alb  strãlucitor a Mãrii Negre.

        Balcic este locul unde te poţi bucura de soare, de peisaje ameţitoare, dar şi de istoria care se revarsă din cotloanele oraşului cocoţat pe dealurile calcaroase. Este locul care te cheamă să revii să-i descoperi poveştile tainice despre Regina Maria, Sultana, cum îi spuneau localnicii, este locul unde te simţi acasă pentru că Balcicul e… pământ românesc .

"Balcicul pentru mine a devenit un colţ de linişte şi odihnă, unde mă duc să-mi împrospătez sufletul şi trupul.” – Regina Maria


Ion Pillat – Balcic

Balcic, nostalgic cum e luna,
Albind peretii râpelor pustii,
Podind pe valuri licarite bruma,
Veghind cu basme moarte vremuri vii.
Balcic, încins cu ziduri de cenusa.
Balcic, cuprins cu murmur de fântâni,
Încununat cu ceruri de brândusa,
Împodobit cu semne din pagâni,
Cu dealurile surelor camile,
Cu case vechi: încremenite oi,
Balcic, pastorule din alte zile,
Cobori pe tarmul biblic pân. la noi.
Cetate mai batrâna decât mortii,
Loc sfânt, ca tineretea de senin:
Migdalii sa-nfloreasca pragul portii
Când în lumina ta ma-nchin.

Imagini din orasul Balcic si din statiune pe pagina de facebook a blogului

 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.587914997927837.1073741826.209415662444441&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.587932724592731.1073741827.209415662444441&type=3

 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.588880564497947.1073741828.209415662444441&type=3

Urmeaza :Cuibul linistit - Castelul Reginei Maria din Balcic 







4 comentarii:

  1. f. interesant, cu prima ocazie o sa vizitez aceste frumoase locuri !

    RăspundețiȘtergere
  2. va mai amintiti cumva cum il chema pe managerul hotelului Selena, va rog? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate nu-mi mai amintesc pentru că a fost o vacanță cu mari probleme de sănătate pentru fiica noastră! Știu doar că este o afacere de familie și că tot personalul a fost foarte amabil, camerele erau mobilate modern iar priveliștea era grozavă! Cândva mă voi întoarce în acel loc...
      Dacă veți merge acolo vă doresc un sejur plăcut și aștept să-mi spuneți daca v-a plăcut!

      Ștergere

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...